Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vila för duvorna

GÄVLEDuvbajs kan orsaka allvarliga sjukdomar.

Annons
Därför sanerar just nu Anticimex Riksbyggens hus vid Stortorget i Gävle från fågelträck, och sätter upp nät så att fåglarna inte kan landa där.
-Duvorna har mycket salmonella, stafylokocker och papegojsjukevirus. Det kan orsaka farliga sjukdomar. Sen har de också problem med kvalster och löss som kan krypa in genom fönsterspringor och så, säger Rolf Wickenberg på Anticimex.
I går arbetade han och kollegan Mats Hagelin på en byggnadsställning ovanför apoteket på Drottninggatan. Duvorna tycker om att sitta på husets aluminiumjalusier och vila. Och när de sitter där bajsar de rakt ner på fönsterblecken.

Rengöring tog tid
-Det är jättebra att det här blir gjort. Vi har inte kunnat ha fönstren öppna hos oss. Men jag ser allvarligt på att det tagit så lång tid, säger Helén Sjöberg, chef för dosapoteket Gävleborg som har sina lokaler i huset.
Enligt henne har fågelproblemet pågått i ett år, och dosapoteket har velat att saneringen skulle skett mycket tidigare.
Men nu tvättas i alla fall fasaden, och Anticimex sätter upp små piggar och nät på alla plana ytor så att fåglarna inte kan sätta sig ner.
-Det här flyttar ju egentligen bara problemet till nästa hus. Men det är inte vårt jobb att få bort fåglarna. Vi ser bara till att deras träck inte samlas där det kan vara farligt för människan, säger Rolf Wickenberg.
Han förklarar att det låg en decimeter spillning på fönsterblecken i förrgår när de började städa.
-Och det kröp till och med i det, säger han och pekar på en grön sörja som ligger på marken nedanför ställningen. Träcket har spolats ner med högtryckstvätt och blandats ut med mossa.

Salmonellasmitta
Enligt Rolf Wickenberg är det rena riskavfallet.
-Det är ofta salmonella i träcket. Och papegojsjukevirus. Det blir man väldigt sjuk av. Hög feber, som influensa kan man säga. Den som drabbas kan bli sjukskriven i flera månader, säger han.
När det blir för många fåglar i centrum ordnar kommunen skyddsjakt. Enligt Lennart Emretsson på tekniska kontoret som ansvarar för skyddsjägarna skjuter man mellan 40 och 90 duvor om året i centrum. De flesta skjuts på natten i stadens parkeringshus. Dessutom skjuter man ett hundratal kajor, kråkor och skator.
-Man brukar gå ut och skjuta av när man ser att de har besvär nere på torget. Vi får rapporter från torghandlarna, säger han.


Magnus
Lundquist
026-15 96 63 magnus.lundquist_gd.se

Mer läsning

Annons