Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget beslut om familjecentral än

GÄVLE I januari 2005 kan en familjecentral öppna i Gävle. Men än finns det inget beslut om var den ska ligga, vilka som ska arbeta där eller vem som ska betala.

Annons
Det säger Maria Laurell, som det senaste året har utrett förutsättningarna för att starta en familjecentral i Gävle på uppdrag av kommunen och landstinget.
Familjecentraler finns redan på mer än 100 platser i Sverige och består i allmänhet av ett samarbete mellan mödravården, barnavårdscentralerna, socialtjänsten och en öppen förskola.

I förra veckan fick Maria Laurell klartecken av sin styrgrupp för att gå vidare och ta fram ett konkret förslag till hur familjecentralen i Gävle ska organiseras. En arbetsgrupp med representanter för de inblandade förvaltningarna håller just nu på att tillsättas. Det färdiga förslaget ska presenteras i april.

Blir det klartecken från politikerna då är det meningen att landstinget och kommunen ska skriva ett avtal som reglerar verksamheten.
- Det här handlar ju om ett ganska komplicerat samarbete och därför tror vi att det är viktigt att ha ett avtal i botten. Vi ska bygga på samma modell som i Douglas-projektet, som är ett samarbete mellan kommun och landsting som fungerat bra, säger Maria Laurell.

Än har hon ingen uppfattning om hur mycket familjecentralen kommer att kosta, eller hur den kostnaden ska fördelas. Det ska man utreda under våren, säger hon.
- Men tanken är att man ska använda resurser som redan finns. Barnmorskor som redan arbetar inom MVC och så vidare, säger hon.
Jens Leidermark, som sitter med i styrgruppen för Gävle kommun, sa när han träffade föräldrar på öppna förskolan i Andersberg att målsättningen är att starta upp under året. Men Maria Laurell tror inte att föräldrar kommer att kunna besöka en nyöppnad familjecentral förrän allra tidigast om ett år och troligen inte förrän 2005.
- Det här handlar ju om en process. Det tar lång tid innan vi är klara att sätta i gång, säger hon.

Ingegerd Sörgard

Mer läsning

Annons