Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget bestämt om köpcentrum

GÄVLE
Oron bland valboborna är stor över vad planerna på ett nytt köpcentrum söder om riksväg 80 kommer att innebära. Det visar det informationsmöte som Gävle kommun och Valbo Volymhandel inbjöd till på onsdagskvällen.

Annons
Det hjälpte inte att både kommunalrådet Carina Blank, s, och företrädare för exploatören försäkrade att allt fortfarande är i ett mycket tidigt skede och att inga beslut är fattade. Misstänksamheten är ändå stor.
- Vi vill föra en dialog med alla och har förstått att det finns en stor oro, försäkrade Veronica Palmgren som tillsammans med Dan Lindfors företrädde Valbo Volymhandel.
Valbo Volymhandel är det bolag som KF Fastigheter och Konsum Gävleborg har bildat för att köpa mark och planera det nya köpcentrat i Valbo.
Området är däremot inte tänkt för KF, försäkrade Dan Lindfors: - Jag tror att det är osannolikt att KF etablerar sig där, för vi finns ju redan i Valbo Köpcentrum. Däremot kan Bauhaus eller Biltema öppna där, sa han.
Veronica Palmgren visade flera skisser över hur det framtida köpcentrat skulle kunna utformas, samtidigt som hon upprepade att planerna säkert kommer att ändras många gånger än. Skisserna visade åtta till femton stora butikslådor och stora parkeringsrutor som grupperas på olika sätt på fälten vid Valsjöbäcken och riksväg 67.
För att markera att det är viktigt att lösa trafikfrågorna var också en rondell inritad, men hur trafikfrågorna ska lösas är inte alls klart, försäkrade hon.
- Varför har ni köpt marken då, om ni inte bestämt er? ville Lars-Erik Wretblad från Tavlan veta.
- Ja, annars vore vi ju inte särskilt smarta. Vi har konkurrenter som också vill etablera en handelsplats här, så det är klart att vi vill försäkra oss om marken, sa Dan Lindfors.
Från kommunen medverkade förutom kommunalrådet Carina Blank också planarkitekten Sten Hammar och planeringschefen Göran Berfenstam. Den senare hade i uppdrag att förklara varför kommunen börjat med att göra en handelspolicy som pekar ut Valbo som bästa platsen för ett köpcentrum, trots att en handelspolicy inte ska ta ställning till vilka olika platser som är mest lämpade.
- Det finns ingen bedömning av platser i förslaget till handelspolicy, det finns bara en uppmaning att bedöma om Valbo är en bra plats, sa han.
De alternativ som hittills kommit fram i debatten avfärdades under kvällen. I 14 :s mark nära E4:an har handeln varit ointresserad av, sa Göran Berfenstam, och idén att i stället bygga ut Valbo Köpcentrum på höjden tyckte Dan Lindfors inte var någon god idé.
- Köpcentra i flera våningar fungerar ingenstans utanför stadskärnorna, sa han.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons