Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget bröd efter Icas död?

/
  • Många äldre Andersbergsbor har upprörts över att mataffären försvinner. Gavlegårdarna har försökt att hitta en annan butikskedja som kan öppna en ny matbutik där men inte fått något napp. Foto: Lars Wigert

GÄVLE Stämningen bland butikspersonal och kunder var låg när Ica Nära i Andersberg på onsdagen höll öppet sin sista dag.
Nu töms ytterligare en lokal i det redan utarmade stadsdelscentrumet och Gavlegårdarna har i dagsläget ingen ny hyresgäst i sikte.

Annons
- Vad blir det kvar? Det är ju bara ett tomt skal snart, säger Sigrid Kinsten och slår ut med handen.
Hon har just promenerat in i Ica-butiken med hjälp av sin rullator. Under sina 16 år som Andersbergsbo har Ica Nära varit "hennes" affär.
- Att den försvinner är ett elände när man har svårt att gå och inte har någon bil, säger hon.
Som tur är har hon barn som bor i närheten som kan hjälpa till med handling om det behövs. Dessutom har hon rätt till färdtjänst.
- Men jag hoppas att det öppnar en lite butik här där man kan handla dagligvaror som mjölk i varje fall, säger hon.

Enligt butiksbiträdet Maria Forsberg är det inte bara Sigrid Kinsten som sörjer att butiken slår igen. Sedan det blev offentligt att Ica skulle läggas ned har framför allt de äldre kunderna uttryckt ilska och frustration.
- Pensionärerna vet inte var de ska ta vägen. De är förtvivlade för de orkar inte ta sig till Maxi eller Krysset. De har fått jättebra service här. Vi har hjälpt dem att handla och packa, säger Maria Forsberg.
För hennes egen del har kunderna och arbetskamraterna blivit som en familj under hennes 18 år i butiken.
Därför känns det tungt att behöva sluta.
- Det känns vemodigt, säger hon.

Gavlegårdarna har försökt att ragga en ny livsmedelsbutik till Andersbergs centrum men inte lyckats.
I dag finns inga tilltänkta hyresgäster för varken Icas eller Postens gamla lokaler.
- Vi har verkligen försökt, säger Ulf Gustafsson på Gavlegårdarna.
- Jag lider med Andersbergsborna.
Det kommunala bostadsbolaget planerar nu en rejäl upprustning av parkeringen under Anderbergs centrum. Säkerheten ska förbättras och miljön fräschas upp.
Dessutom finns tankar på ett IT-kafé på inomhustorget utanför biblioteket.
- Vi har pratat med Hyresgästföreningen, biblioteket och fritidsgården som alla lät positiva. Kommer parterna överens skulle IT-kaféet kunna stå klart under våren 2004, säger Ulf Gustafsson.
Diskussionerna med friskolan Lyftet, som är i behov av större lokaler, fortsätter också. Gavlegårdarna tycker att Andersbergs centrum är ett bra alternativ, men i dagsläget är ingenting klart.

Anna Höglund
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons