Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget brott att inte anmäla pedofil

GÄVLEChefsåklagare Birgitta Nygren har lagt ned en förundersökning rörande misstänkt tjänstefel av Socialtjänst Gävle.

Annons
Hon har inte kunnat styrka att myndigheten gjorde fel som väntade i över ett år med att anmäla en misstänkt pedofil.
- Med det material som finns så kan jag inte styrka brott. Och en fortsatt utredning väntas inte leda till någon annan bedömning heller, säger hon.
I september berättade Gefle Dagblad att chefsåklagaren inlett en förundersökning. Det fanns anledning att anta att socialtjänsten brustit vad gäller åtgärder till skydd för barn.

Gick hos terapeut
I samband med en polisutredning i år rörande sexuella övergrepp mot barn framkom följande:
Under hösten 2000 kontaktade föräldrarna till en i dag sexårig flicka socialtjänsten. De var oroliga att flickans 68-årige farfar gjort något sexuellt med henne.
Föräldrarna sa även att det var oroliga att ett annat barnbarn till mannen, en i dag 15-årig flicka, kunde har blivit utsatt för övergrepp.
En kort tid efteråt kom det även in en anmälan till socialtjänsten från en privatpraktiserande psykoterapeut om att 15-åringen kunde ha varit utsatt för sexuella övergrepp. Terapeuten hade 68-åringen som klient sedan flickornas föräldrar krävt att farfaderns skulle ta emot hjälp.
Socialtjänsten ansåg dock att barnens behov av skydd var tillgodosett genom föräldrarna och eftersom farfadern börjat i terapi fanns ingen fara för nya övergrepp. Därför gjordes ingen polisanmälan.
Men i december 2001 berättade flickan för en psykolog på BUP att hennes farfar våldtagit henne. BUP anmälde det hela till socialtjänsten som den här gången valde att gå till polisen.
Den 68-årige farfadern dömdes senare till sju års fängelse för grov våldtäkt och sexuellt utnyttjande av underårig. Offren var de båda flickorna som socialtjänsten tidigare bedömt var tillräckligt skyddade.

Ingen skyldighet
Förundersökningsledare Birgitta Nygren har begärt in ett yttrande från länsstyrelsen, socialtjänstens tillsynsmyndighet.
- De säger att det inte finns någonting i handläggningen av ärendet som strider mot lagen, säger hon.
Enligt socialtjänstlagen, SoL, har socialtjänsten nämligen möjlighet - men inte skyldighet - att polisanmäla misstankar om sexövergrepp mot barn.
- Men länsstyrelsen säger också att det finns en hel del rutiner inom socialtjänsten som måste ändras.
Bland annat måste dokumentationen kring liknande ärenden bli bättre. I det här fallet hade mycket av den skriftliga dokumentationen sorterats bort vilket lett till svårigheter för åklagaren att följa alla beslut. Exempelvis är det oklart varför inte Isabella-gruppen, en expertgrupp med kunskap om sexuella övergrepp på barn, inte kallades in.
- Det är väldigt viktigt att det finns ett material att gå till. Men det är i alla fall positivt att de här bristerna har uppmärksammats, säger Birgitta Nygren.
Sedan årsskiftet måste alla ärende gällande en eventuell polisanmälan skickas vidare till socialnämnden för beslut. År 2000 fattades alla sådana beslut ute på områdesgrupperna.
ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund_gd.se

Mer läsning

Annons