Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget förbud mot kameramobiler

/
  • -Ett förbud av kameramobiler är överdrivet. Vill man ta kort kan man ju lika gärna ta dem efter skoltid, säger eleverna Sara Lundén och Alexandra Englund. Foto: Lasse Halvarsson

GÄVLE En skola i Linköping har infört ett förbud mot kameramobiler av rädsla för att elever ska fota varandra och sen lägga ut bilderna på internet.
Solängskolan har haft problem med kameramobiler men tänker inte införa ett förbud.

Annons
Mobiler med inbygd kamerafunktion är populära bland såväl gamla som unga men kamerafunktionen kan ställa till med oanade problem.
Enligt tidningen Östgöta Correspondenten har det förekommit att elever har smygfotograferat andra elever i omklädningsrum och duschrum och sedan lagt ut bilderna på internet där vem som helst kan se dem. Det är en av anledningarna till att skolan Nya Munken i Linköping har förbjudit sina elever att ta med kameramobiler till skolan.

Solängskolan i Gävle har haft vissa problem med elever som använt kameramobiler till att fotografera andra personer mot deras vilja. Solängsskolans rektor Bo Egebrand vill inte gå in i detalj på vad som hänt men säger att skolan tagit tag i problemet.
- Det är kränkande för de som blir fotograferade mot sin vilja och vi har diskuterat det här med de inblandade.
Han tror inte att ett förbud mot kameramobiler är lösningen.
- Ett förbud är en nödlösning och även om vi förbjöd kameramobilerna skulle det vara svårt att se till att det efterföljdes.
- Jag tror mer på att prata med eleverna och jobba med deras attityder, säger rektor Bo Egebrand.
Rektorn får medhåll av Solängsskolans elever.
- Ett förbud är överdrivet. Man får ju ha kameramobilen dygnet runt annars och då kan man lika gärna fota med dem då, säger eleven Johanna Wallinder.

- Det vore en sak om man inte fick ha md sig kameramobilen till gymnastiken, men tänk om man köpt en ny mobil som man inte fick ha med sig bara för att den har en kamerafunktion, säger eleven Andreas Gotthold.
- Precis, man får helt enkelt respektera dem som inte vill bli fotade och filmade, säger eleven Ed Sundström.

Daniel Siksjö

Fotnot: Det är förbjudet enligt lag att lägga ut bilder på internet på en person utan personens tillstånd

Mer läsning

Annons