Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget säkerhetsavstånd för masterna i Gävle

GÄVLE
3G-masterna växer upp som svampar runt om i Gävletrakten.

Annons
Vid årsskiftet ska nätet för den tredje generationens mobiltelefoni enligt lagen vara färdigutbyggt.
Då kommer omkring 85 master att torna upp sig i våran närmiljö.

300 meter
Många kommuner har valt ett generellt säkerhetsavstånd till de nya mobilmasterna på 300 meter. Det innebär att man inte bygger masterna närmare bebyggelse än så.
Men i Gävle har man inga sådana regler.
-Vi har beviljat bygglov för master som säkert bara är 150 meter från närmaste hus. Vi tar bara hänsyn till utseendet. Vi betraktar bara masten som just en mast, och tänker därmed endast på om den förstör någons utsikt, säger Hans-Erik Andersson på bygg- och miljökontoret i Gävle.
Många privatpersoner är oroliga för att masterna ska ge ifrån sig farlig strålning. Men den risken väger alltså inte bygg- och miljö in i sina beslut.

Helt stopp
Flera andra kommuner, till exempel Falun och Trelleborg, har helt stoppat utbyggnaden av 3G-nätet i väntan på en prövning från SIS, statens strålskyddsinstitut.
Men bygg- och miljönämndens ordförande Lena Lundgren tycker inte att det är något alternativ för Gävle. Åtminstone inte för tillfället.
-Min personliga uppfattning är att hur vi än gör kommer det att överklagas och diskuteras. Det vi gör är att vi försöker hålla oss ajour med vad som händer på andra håll. Till exempel i Trelleborg, säger hon.
På listan här bredvid ser du vart mobilföretagen sökt och i många fall fått bygglov för att sätta upp 3G-master som kan bli upp emot 70 meter höga.
Dessutom tillkommer ett stort antal små takantenner som placeras på hustak och liknande. De behöver inget bygglov, där räcker det ofta med husägarens tillstånd.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist_gd.se

Mer läsning

Annons