Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inget som ledningen vill"

GÄVLE
Sjukhusdirektören Lena Munkhammar tillbakavisar uppgifterna om att det finns ett förslag om att lägga ner verksamheten vid sjukhuset i Sandviken.

Annons
- Är det något vi inte vill göra så är det att lägga ner Sandvikens sjukhus. Man för medborgarna bakom ljuset om man påstår detta, säger Lena Munkhammar.
GD berättade i går om de besparingsplaner som sjukhusdirektör Lena Munkhammar fört fram till landstingsledningen.
Bland dem finns en lista över tänkbara förändringar av verksamheten i Sandviken, bland annat en stängning av geriatriken under resten av året, en flytt av specialistmottagningarna, stängning av röntgen- och laboratorieverksamheten, en nedläggning av dagkirurgin och av sjukhusbiblioteket.

Inget förslag
Om alla de åtgärderna skulle genomföras blir det inte särskilt mycket kvar av den nuvarande verksamheten vid sjukhuset i Sandviken.
Men den listan är inget förslag, hävdar Lena Munkhammar. Det är politikerna som ska avgöra om sjukhusledningen ska gå vidare och utreda konsekvenserna av de alternativen.
- Det är inget önskemål och det är inget som ledningen vill, säger Lena Munkhammar.

Svårt läge
Samtidigt medger hon att läget är prekärt. Landstinget ser ut att gå mot ett stort ekonomiskt underskott i stället för ett planerat överskott och det kommer att krävas kraftiga besparingar. Då måste alla möjligheter prövas.
- Vi måste vända på varje sten.
- Vad alla är överens om är att vi inte kan kräva att personalen ska springa fortare, säger Lena Munkhammar.
Landstingsrådet Ingrid Liljegrääs vill inte kommentera frågan, eftersom hon inte har satt sig in i det material som sjukhusledningen har presenterat.
- Jag borde ha gjort det men har inte hunnit med.
- Jag har fått oerhört lite information om den här frågan. På måndag ska jag sätta mig ner med tjänstemännen, säger Ingrid Liljegrääs, som utlovar en presskonferens där hon ska presentera sin syn på hur frågan ska hanteras.
SVEN-OLOFEKMAN

Mer läsning

Annons