Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insatsstyrka grep 48-åring

/
  • Foto: GUN WIGH Väntan. Polismännen höll kontakt hade radiosamband medan man väntade på att insatsstyrkan gick i ställning.

GÄVLE
En 48-årig man sköt med sitt hagelgevär från sitt lägenhetsfönster, enligt vittnen på plats. Sedan släcktes ljuset i lägenheten, medan polisen spärrade av området vid Ladugatan och Bondegatan på Brynäs.

Annons
Flera timmar senare kunde polismän i den blixtinkallade insatsstyrkan gripa 48-åringen när han låg i soffan med hagelgeväret bredvid sig.
- Vi slängde in en telefon genom den öppna dörren. Då rörde mannen på sig. Vi passade på att gripa honom. Det var odramatiskt, säger Peter Hultqvist, polisens insatschef.
Mannen hade på tisdagseftermiddagen hotat en taxichaufför med sitt hagelgevär. Chauffören lyckades lugna ner mannen och köra honom hem. Därefter slog han larm.

Polis snabbt på plats
Larmet om det grova olaga hotet kom vid 16.30-tiden. Eftersom taxichauffören kunde uppge adressen var polispatruller snabbt på plats.
Samtliga ljus i lägenheten var släckta. Ett beslut togs att kalla in den lokala insatsstyrkan. De tungt beväpnade polismännen i full skyddsutrustning skulle vara en säkerhetsåtgärd om den planerade förhandlingen med 48-åringen misslyckades.
Vid 20.30-tiden vidgades avspärrningen. Uppemot ett 50-tal nyfikna hade börjat samlas. Allmänheten uppmanades att inte röra sig inom skotthåll från 48-åringens fönster.
Fortfarande hade polisen då inte lyckats få någon som helst kontakt med mannen i lägenheten och det var till och med oklart om han visste att ett polispådrag säkrat omgivningarna.

Svarade inte i telefonen
20.59 anlände insatsstyrkan till Ladugatan. Bland annat gick en polis med kofot in i hyreshuset, men enligt en obekräftad uppgift var lägenhetsdörren inte ens låst.
Fortfarande svarade 48-åringen inte i sin egen telefon.
Vid 22.05-tiden på kvällen hade polisen fått in en telefon i lägenheten. Genom den då öppna dörren kunde insatsstyrkan ta sig in och gripa 48-åringen. Man kunde omgående beslagta hagelgeväret. Det var osäkert om vapnet då var laddat.
Enligt uppgifter till Gefle Dagblad beställdes taxiresan från en adress i Sätra, och som en färdtjänstresa. 48-åringen är rullstolsburen.
Sedan den av polisen välkände mannen gripits konstaterades ett hål i ett av fönstren i bostaden. Den fortsatta utredningen får visa om det var ett skotthål efter den eldgivning vittnen rapporterat om.
48-åringen är misstänkt för grovt olaga hot och brott mot vapenlagen. Han satt sent i går kväll i förhör.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons