Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspektörer rör om i grytan

GÄVLENu ska livsmedelsinspektörerna i länet bli tuffare mot restauranger, matproducenter och storkök.

Annons
-Om tillsynsinspektörerna uppmärksammar något som strider mot livsmedelslagen ska det åtalsanmälas, säger länsjurist Maria Brolin.
På ett möte i fredags berättade hon för länets livsmedelsinspektörer vilket stöd de har i livsmedelslagen.
Mötet var sammankallat av länsveterinär Margareta Stéen.
-Det innebär en trygghet för inspektörerna att veta detta. I likhet med miljöbalken kan ärenden lämnas till åtal direkt vid upptäckt, säger Margareta Stéen.

Dödsfall - i värsta fall
Själv ser hon allvarligt på slarv med livsmedelhantering, och tycker inte att det ska vara någon skillnad i tilllämpning från till exempel miljöbalken.
-När det gäller livsmedel kan det vara en orsak till sjukdom, eller i värsta fall dödsfall, säger hon.
Trots att livsmedelslagen säger att allvarliga brister i till exempel restaurangkök ska lämnas till åtal är det sällan det sker.
Karin Tydrén, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Sandviken, har bara gjort det en enda gång under sina två år i kommunen.
-Jag vet inte om vi kanske är för snälla. Vi tjatar ju väldigt mycket, men det räcker inte till, säger hon.
Att länets alla kommuner nu ska enas om en gemensam hållning ser hon fram emot.
Det gör hennes kollega Chatrin Lundberg i Hudiksvall också. De hade så sent som i juli ett uppmärksammat fall där 32 personer blev sjuka av dåligt dillkött.

Varit för snälla?
-Livsmedel är ett område vi jobbat ganska snällt med. Man åker ut, skriver inspektionsrapport, åker ut igen, skriver en ny. Vi borde jobba mer med förelägganden eller till och med vitesförelägganden. Mer krav än dialog. Skärper vi gemensamt upp oss och blir hårdare tror jag vi får mer status, säger hon.
Och det är alltså där som länsstyrelsen ska utgöra ett stöd. Det är de som är tillsynsmyndighet, och ska se till att kommunerna sköter sina inspektioner.
- Alla måste följa lagen, och livsmedelslagen säger att man ska lämna till åtal. Vi trycker på kommunerna så de verkligen gör det, säger Maria Brolin, och tillägger:
-Man kan se det här som en varning till restaurangägarna, nu kommer det en drive. Vi kommer att anmäla på en gång, säger hon.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons