Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte för sent stoppa utbyggnad i Valbo?

/
  • Motståndare till utbyggnaden av Valbo köpcentrum möttes i går kväll i vänsterpartiets regi. Stämningen var pessimistisk. Det blir svårt att stoppa planerna, ansåg flera. Foto: GUN WIGH

GÄVLE Det är inte för sent att stoppa utbyggnaden av Valbo köpcentrum. Men det krävs att Valboborna själva engagerar sig och sätter press på politikerna på jasidan.

Annons
Med det budskapet som tema arrangerade vänsterpartiet i går kväll ett öppet möte i Sofiedalsskolan i Valbo. Syftet var att trumma fram lite stridsvilja hos de människor som är emot utbyggnadsplanerna.
- Det finns just nu en politisk majoritet för en utbyggnad. För att kunna ändra på det behöver vi er hjälp, sa Lasse Langeborg, v, ledamot i bygg- och miljönämnden.
Han nämnde protestlistor, nätverksbildning, demonstrationer och direktkontakter med politiker som metoder som kunde användas.
Men bland det 50-tal personer som kommit till mötet var tonen mer uppgiven.
- De politiska partierna har redan tagit del av våra synpunkter. Jag tvivlar starkt på att det går att få politiker som är för utbyggnaden att ändra sig, sa en av mötesdeltagarna.

Lasse Langeborg höll inte med utan hävdade att flera av de jasägande politikerna vacklar i sin uppfattning.
- Än så länge står de utåt fast vid den officiella partilinjen. Men med påtryckningar kan de komma att ändra sig.
Vänsterpartiet, miljöpartiet och centerpartiet är emot utbyggnaden, övriga partier är för.

Medan förespråkarna ser utbyggnaden som ett lyft för handeln i Gävle kommun pekar motståndarna bland annat på negativa konsekvenser för miljön och fritidsaktiviteter i området.
Ett beslut om det förslag till översiktsplan som tagits fram ska fattas av kommunfullmäktige i början av nästa år. Möjlig tidpunkt för byggstart är hösten 2004.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons