Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte knäckt av cancern

GÄVLE Arne Wannqvist vet vad det handlar om att ha prostatacancer. Han har levt med sjukdomen i elva år. Nu har han bildat en förening för att stötta andra som drabbats och öka kunskaperna hos allmänheten.

Annons
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Ändå är uppmärksamheten kring den relativt blygsam jämfört med till exempel bröstcancer.
- Karlar vill inte gärna prata om sjukdomar som sitter här nere, säger Arne Wannqvist.

Han är 62 år, kommer från Bollnäs och är ordförande i nybildade Prostatacancerföreningen Gävleborg. I kväll arrangerar föreningen ett stort informationsmöte om prostatacancer på Gävle Konserthus. Det är ett led i föreningens ambition att bättra på allmänhetens bristande kunskaper om prostatacancer.
- Alla vet vad Rosa bandet står för. Men bär man en Blå bandet-nål är det få som förknippar det med stöd till forskning om prostatacancer. Många tror att det handlar om Vasaloppet eller någonting, säger Arne Wannqvist.
Arne fick sin diagnos 1997. Han hade haft problem med kisseriet en tid och på hustruns uppmaning vände han sig till sjukvården där man upptäckte tumören i prostatan.
- Det var ett tungt besked förstås. Jag var bara 52 år och tänkte att "ska det ta slut redan?".

Han fick strålbehandling med gott resultat. Det såg ut som om han hade besegrat cancern. Men efter något år visade det sig att cancern hade spritt sig till skelettet. De senaste åren har Arne Wannqvist återkommande fått behandling med strålning och cellgifter. På det sättet har han någorlunda kunnat hålla sjukdomen stången.
- Jag mår hyfsat i dag. Men det är klart att jag inte orkar som förr. Jobbet har jag dragit ner mycket på och jag kan inte heller hålla igång med idrott som jag brukat, säger han.
Arne Wannqvist har en god grundfysik - har bland annat åkt 19 vasalopp - och tror att det kan ha varit till hjälp.
- Men det är klart, jag vet ju att jag kommer närmare och närmare korset. Det gäller att ta vara på den tid man har kvar på ett så bra sätt som möjligt. Mitt engagemang i prostataföreningen är ett sätt för mig att göra en insats, säger han.

Det finns i dag 26 patientföreningar inom det här området i Sverige. Gemensamt för dem är att de driver på för att göra det så kallade PSA-testet mer känt. Med ett PSA-test, ett blodprov, kan man undersöka om en man har prostatacancer. Ju fler som testar sig, desto fler tidiga cancerfall skulle upptäckas, framhålls det. Men testet har sina begränsningar och det är omstritt hur brett det ska användas.
- Jag tycker inte att PSA-test ska användas för screening. Men den man som vill testa sig ska kunna göra det hos sin doktor utan att bli ifrågasatt. Tyvärr finns en negativ inställning hos många läkare i det här länet och det är beklagligt, säger Arne Wannqvist.

Fotnot: "Prostatacancer i fokus" är temat för det offentliga möte som Prostatacancerföreningen Gävleborg arrangerar klockan 19 i kväll i Gävle Konserthus. Torsten Sandin, överläkare vid Gävle sjukhus, föreläser.

Mer läsning

Annons