Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte lätt förstå husse

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Talar med djur. Lina Roos har lärt sig kommunicera med djur och har upptäckt, som hon uttrycker det, att många husdjur missförstår sina människor.

GÄVLEEn intresserad och engagerad publik på omkring 25 personer kom till Forum på söndagen för att lyssna på och ställa frågor till djurterapeut Lina Roos från Valbo. Ämnet var Tala med djur.

Annons
Hon har sysslat med hästar "hela sitt liv." Ingen i publiken var hästägare men de flesta hade andra djur. Det fanns förstås katt- och hundägare med. En hade en iller, en annan papegoja och en tredje råttor och ödlor.
Det finns enligt Lina Roos en enkel teknik att kommunicera som fungerar lika bra på djur som på människor - telepati. Det betyder känsla på avstånd.
Telepati är något vi alla ägnar oss åt varje dag. Vem har inte upplevt att en person man tänker starkt på ringer strax efteråt. Eller kanske springer man ihop på stan.
- Orden krånglar ofta till det. "Ja, men Lina du sa ju så. Nej, så menade jag inte." Känsla, tanke, bild är det jag jobbar med, sa hon.

Missuppfattar folk
Lina Roos jobbar sedan två år heltid med att försöka förstå djuren. Eller snarare att människor ska förstå sina djur bättre.
- Många djur jag träffar missuppfattar sina människor. Vi använder ofta ordet inte.
När man vill få en hund att inte hoppa när man kommer i dörren ska man inte säga att den inte får det. Talaren drog parallellen med ett barn som blir tillsagt att inte hoppa i lerpölen med sina rena kläder. Vad gör barnet? Jo hoppar.
Om hundens beteende sa hon att man istället ska tänka sig en situation så som man vill att hunden ska reagera.

Känslor påverkar
- Mina tankar och känslor påverkar djuren. Avståndet spelar ingen roll, det är fokuseringen som har betydelse.
Den stora skillnaden mellan djur och människor är att djuren saknar vårt logiska tänkande. Djuren lever här och nu och saknar tidsuppfattning.
Enligt Lina Roos kan man dock få djur att förstå tid om man beskriver den i termer som årstider, ljus och mörker.
Hon konsulteras ofta av personer som har djur med beteendeproblem. Ibland handlar det om sjuka djur.
Enligt Lina Roos beror störningar hos många djur på att de känner sig arbetslösa.
Hon hävdar att djur ofta har jobb. Hon fick hjälp av publiken med exempel. Man räknade bland annat upp hoppa, äta, sova, göra dig glad, vara sällskap, underhålla och se till att husse och matte kommer ut och får röra på sig.
På en fråga sa hon att det också går att få kontakt med vilda djur.
- Det tar tid att träna upp sig. Det är viktigt att man gör det av kärlek till djuren, sa hon.
Föreningen Vägvisare var arrangör.
OLLE HILDINGSON

Mer läsning

Annons