Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte vilken skola som helst

/
  • Foto:LASSEHALVARSSON\nMr Fyles. Läraren Peter Fyles ska bygga upp den nya skolan i Gävle. Det enda han förväntar sig hos eleverna är att de gör sitt bästa. Och så ska det vara ordning och reda i klassrummet. För eleverna är han inte Peter utan mr Fyles.

STOCKHOLM / GD-tema
Den ser ut som vilken skola som helst.
Men på Engelska skolan Söder i Enskede är det anglosaxisk disciplin med ordning och reda som gäller.

Annons
Resultaten är därefter. Få elever lämnar nian utan att kunna gå vidare till gymnasiestudier.
- Ja, vi kräver mer av eleverna. Men det är därför som de kan prestera mer eftersom de vet vad vi förväntar oss, säger amerikanskan Barbara Bergström som är rektor och grundare av Engelska skolan Söder.

Förebild för Gävle
Skolan är förebild för den Engelska skola som i höst slår upp portarna i Gävle. Konceptet är detsamma.
Hälften av undervisningen i Gävle kommer att vara på engelska.
Men det är mer än språket som skiljer Engelska skolan från en vanlig kommunal skola.
Hos klass 9 a är det nästan helt tyst när läraren Peter Fyles har en lektion i religion. Eleverna måste ha lugn och ro i klassrummet för att kunna lära sig. Det är en av skolans principer. När eleverna väl ställer en fråga är det inte till Peter utan till mr Fyles.
Samme mr Fyles står nu inför utmaningen att starta den nya skolan i Gävle där han blir rektor i höst.
Med sin engelska bakgrund är han förstås väl bekant med de anglosaxiska traditionerna.
- När det gäller högre utbildning har våra elever ett stort försprång, säger Peter Fyles som vill erbjuda en omtänksam och bra miljö.

Hitta rätt lärare
Hans arbete just nu handlar mycket om att hitta rätt lärare. Inom kort ska han till England för intervjuer. Ett par svenska lärare ska förstås också anställas.
En annan fråga som han har att grunna på är huruvida eleverna på skolan i Gävle ska bära någon slags uniform.
Det är inget som praktiseras i Stockholm men under besöken i Gävle har det faktiskt kommit förfrågningar om det från flera föräldrar.
- I så fall kan det bli ett enklare jumperset.
Vilka förväntningar har du annars på eleverna?
- Att de gör sitt bästa. Då kommer de också att lyckas, säger Peter Fyles och återvänder till sitt klassrum där eleverna börjar bli oroliga.
Ett stort engagemang från lärarna är också något som skolan kräver.
Hårt arbetande elever kräver också hårt arbetande lärare. Matte, fysik och biologi är svåra ämnen - på engelska blir de knappast enklare. I varje ämne ger lärarna en timme extra för de elever som behöver extra stöd.
- Vi väljer inte ut eleverna utan ger dem extra stöd, påpekar rektorn som svar på frågan om alla elever verkligen klarar av undervisningen.
En guidad tur med Barbara Bergström visar hennes eget engagemang.
De flesta möts av ett "Hello" eller "How are you today?".

Alla hjälper till
Bänkar och stolar är visserligen inte mycket att skryta med. Men så är också större delen av skolans möbler och datorer donerade från företag. Skolan kan på så sätt satsa pengar på annat.
Ett papper som ligger i ett hörn i korridoren blir genast upplockat av två flickor efter rektorns tillsägelse. Det sker utan protest och grimaser.
- Självklart. Det här är vår skola och då förväntas alla hjälpa till, säger Barbara Bergström som själv tar hand om en överbliven läskburk.
MARIA BRANDER

Mer läsning

Annons