Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intern s-kritik inför EU-valet

/

GÄVLE
Socialdemokraterna i länet kritiseras nu internt för toppstyrning när det gäller nomineringarna till EU-parlamentsvalet nästa år. Föreningarna har inte fått någon chans att föreslå folk och klubbandet av valberedningsförslagen Sinikka Bohlin och Sven-Erik Joelsson vid partidistriktets årsmöte den 5-6 april var en kupp av styrelsen, hävdar Leif Hansen.

Annons
- Förra gången låg två tredjedelar av väljarna på soffan här. Hur ska man få ut dem om det fortfarande bara är en inre krets av kandidater? Det behöver vara företrädare som är kritiska mot EU också, tycker han.

Lågt i s-tak
Enligt Leif Hansen, som är ordförande i Ljusdals kommunfullmäktige och som har varit aktiv socialdemokrat och EU-motståndare i många år, är det alltför lågt i tak inom partiet numera. Det visar stridigheterna i Gävle och nu även i länet. När han under mötet föreslog Ann Hedbom, känd Gävlepolitiker, och Ljusdalspolitikern Jenny Breslin till EU-listan vägrade partidistriktets styrelse att göra om sitt val av kandidater.
- Det är helt otroligt. Ann och Jenny är utsparkade för att de har en egen uppfattning. Det är fel att behandla oliktänkande så i en demokrati, anser han och menar att han inte stillatigande kan se på.
När det dessutom återstår flera månader innan nomineringstiden går ut i september tycker han att man borde ha haft ett provval av kandidaterna till listan och spikat den i höst.

"Bara två namn"

Raimo Pärssinen, riksdagsledamot och distriktsordförande från Hofors, bekräftar att man bara hade fått in två namn lagom till distriktets årsmöte. Det var riksdagskollegan Sinikka Bohlin från Gävle och Sven-Erik Joelsson, tidigare ordförande i Hudiksvalls arbetarekommun. Det hade varit trevligt med fler nominerade namn. Men det var arbetarekommunerna som skulle sköta det jobbet, betonar Raimo Pärssinen, som väl känner till Leif Hansens kritik, men inte verkar ta åt sig av den.
Anledningen till att man tog beslut redan i april var att det ansågs praktiskt att göra det när man ändå hade ett årsmöte, förklarar han.
Distriktets ombudsman Voitto Visuri har också hört kritiken, men menar att det inte finns så mycket att göra åt det. Har det kommit in få nomineringar så har det. Dessutom insåg styrelsen att den enda chansen att få en någorlunda högt placerad kandidat var att satsa på Sinikka Bohlin.
Hon är välkänd även utanför länet genom sitt mångåriga riksdagsarbete. Om man satsar på en okänd kandidat i landet, som Ann Hedbom, så är man chanslösa, hävdar han.
Just nu finns Sinikka Bohlin med på rikslistans 16:e plats. Idag har s sex ledamöter i EU-parlamentet. Det är senare i höst som listan fastställs av partiets förtroenderåd.
Varken Gävles, Hofors, Ockelbos eller Sandvikens arbetarekommuner han nominerat någon till listan, utan gick med på valberedningens förslag.
- Sinikka har stått med tidigare och är den enda möjligheten för Gävleborg att få med någon. Vi hade ingen bra kandidat härifrån, förklarar arbetarekommunens ordförande Robert Steen i Sandviken att man inte nominerade en sandvikare till listan.
Själv tror Sinikka Bohlin att det blir svårt att ta en plats. Men om det skulle lyckas vill hon arbeta med miljö-, fiske- och jordbruksfrågor, som hon gör nu i riksdagen.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons