Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irak i fokus på stadsbiblioteket

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG  Välbesökt. Många lyssnade till Per-Erik Wentus som talade om Irak på stadsbiblioteket  i går.

GÄVLE
Om USA startar ett krig mot Irak och störtar Saddam Hussein kommer det inte att leda till införandet av demokratiska fri- och rättigheter i landet.

Annons
Det hävdade historikern Per-Erik Wentus från Göteborgs universitet när han talade i stadsbiblioteket i Gävle på söndagen.
- Räkna med en militär ockupation i tre år, sa Per-Erik Wentus, som var inbjuden av Gävlenätverket mot krig för att ge en bakgrund till konflikten i Irak och Mellanöstern.

Mer olja än terrorism

Enligt Per-Erik Wentus handlar USA:s intresse mer om kontrollen över Iraks enorma oljetillgångar än om krig mot terrorism, eller kamp för mänskliga fri- och rättigheter.
Anti-terrorismen har enligt honom ersatt begreppet anti-kommunism som ursäkt för att gripa in där USA:s intressen hotas.
- Kriget mot terrorismen är ett bra begrepp eftersom en terrorist kan finnas överallt. Dessutom är de osynliga, alltså kan du inte förhandla med dem, sa Per-Erik Wentus.
Motståndet mot kriget i Irak betraktade han som unikt.
Inte någon gång har en så stor opinion varit emot ett krig som ännu inte har brutit ut. Men på frågan om den opinionen kan stoppa kriget var han inte beredd att säga varken ja eller nej.
Han konstaterade bara att motståndet var stort, även bland befolkningen i Irak.
- Saddam Hussein är en diktator. Samtidigt är folk beredda att säga nej till kriget fast de mycket väl vet vilken lus han är.

Välkomnade kriget
Majoriteten av den stora lyssnarskaran i biblioteket verkade dela Per-Erik Wentus analys av orsakerna till krigshotet, men inte alla. Några representanter för oppositionen i Irak välkomnade kriget som ett sätt att få bort Saddam Hussein.
- Vi tackar vem som helst som hjälper oss att få bort honom, sa en av åhörarna under den efterföljande frågestunden.
Den avgörande frågan, enligt Per-Erik Wentus, var om vi skulle godta självständiga stater, där folk själva har rätten att avgöra sitt eget öde.

SVEN-OLOF EKMAN
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons