Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isen ger sjöfartsproblem

GÄVLEIsen skapar problem för sjöfarten längs Norrlandskusten. Isbrytare är på väg för att hålla Gävlebukten farbar.

Annons
- Vi räknar med mer kyla och isen lägger sig fort nu när vattnet är så kallt, säger Johan Axiö, driftledare på Sjöfartsverket.

Gävlebukten farbar
Iskanten ligger nu söder om Gävle. Gävlebukten är däremot farbar och det har inte uppstått några köer när fartyg ska ta sig in och ut ur hamnen.
Däremot börjar kön bli lång i Finska viken, berättar Johan Axiö. För Gävles del är vindriktningen viktig. Nordliga vindar gör att lös is driver in i Gävlebukten och skapar problem. Isbrytare är dock på väg till undsättning. Tor Viking befann sig under torsdagen vid Gotland och beräknas anlända till Gävle under helgen.
- Med isbrytares hjälp ska det inte vara några problem att hålla hamnen öppen, säger Johan Axiö.
Båtar blir försenade. Men på Gävle Hamn AB tror man inte att det påverkar industrin nämnvärt. Korsnäs AB är beroende av sjötrafiken men där har det inte uppstått några problem, meddelar Johanna Stensson, informationsansvarig.

Dyrare transporter

Däremot fördyras transporterna. Den kraftiga isbildningen har gjort att isklassen nu höjts, vilket innebär att fartygen måste vara så starka att de klarar medelsvåra isförhållanden.
Flera fartyg med lägre isklass är däremot på väg till Gävle, berättar Erik Froste, vd för skeppsmäklarna Andersson & Lundqvist AB.
- Om förhållandena blir sämre kan fartyg med lägre isklass komma att bli liggande i hamnen. De får gå i trafik, men de prioriteras sist av isbrytarna. Den höjda isklassen gör också att utbudet på båtar minskar vilket leder till att priserna går upp, säger han.
Isen kom snabbt och har överraskat sjöfartsnäringen.
- Ingen var förberedd på att det här skulle hända när vi inte haft någon is att tala om på så många år, säger Erik Froste.

JOHAN PIHLBLAD
026-15 96 48

Mer läsning

Annons