Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja i Stockholm - nej i Gävle

GÄVLE
Gävle och Stockholm har haft tillgång till samma material för att bedöma bolaget Cliffstone som samarbetspartner. Stockholm sa ja, Gävle sa nej.

Annons
- Jag tycker att det känns lite konstigt. De gör en helt annan bedömning, säger Mats Bjöhrn, projektledare på Skanska, som har varit inkopplad på båda satsningarna.
Han tycker att Cliffstones intresse för Gävle var en stor möjlighet för hamnen att få kapital till de nödvändiga investeringarna.
- Det är svårt att få ihop sådana här summor i Sverige, säger Mats Bjöhrn, som tror att det fortfarande finns utrymme för ett samarbete.
- Jag tror inte att det är kört för Gävle. De kommer att få en ny chans, säger Mats Bjöhrn.

Påstötningar
Det som framför allt har gjort att kommunen sagt nej till Cliffstone är att bolaget inte lämnat information om hur ägarstrukturen ser ut, trots upprepade påstötningar. Men enligt Mats Bjöhrn är det inget ovanligt i brittisk affärskultur.
- Där döljer sig ofta ägarna. I England träder man fram efter hand.
De uppgifter som Gävle efterlyste har Stockholms kommun fått i sina kontakter med Cliffstone.
- Vi har fått information som visar hur de ägs, och att de ägs i flera led, säger Martin Skillebäck, Stockholms kommuns projektledare för satsningen på en hotell- och konferensanläggning i den gamla postterminalen vid Klarabergsviadukten.
- Det tog visserligen lite tid, men vi fick det till slut.
Samarbetet med Cliffstone har hittills fungerat smärtfritt. Avtalet mellan kommunen och bolaget innebär att Cliffstone betalar köpeskillingen för fastigheten, 720 miljoner kronor, när detaljplanen är beslutad, tidigast om ett år. Därefter inleds bygget av hotell- och konferensanläggningen, en investering på minst 1,5 miljarder.
Även om Gävle inte har fått det utlovade materialet från Cliffstone har Åke Edin, kommunens ansvarige för granskningsarbetet, haft tillgång till uppgifterna som Stockholm har fått.
- Jag har fått ta del av deras material, säger Åke Edin.
Men det övertygade inte honom om att Cliffstone är ett bolag som Gävle kunde samarbeta med. Att bolaget inte lämnade över det informationsmaterial som utlovats och att det fanns obesvarade frågor kring Cliffstones företrädare, Hans Wilöf, räckte för att kommunen skulle säga nej.
- Jag vill inte kommentera Stockholms bedömning. För oss var det den samlade bilden som avgjorde. Allt vägdes in, säger Åke Edin.

Ingen information
Enligt Åke Edin försenades hela processen när bolagen inte lämnade det utlovade informationsmaterialet. Därmed fick inte heller bolagen den ingående information om hamnen de ville ha.
- Vi släppte inte till någon information, säger Åke Edin.
Det innebar bland annat att Cliffstone inte fick se annat än offentliga årsredovisningar, och det så sent som någon gång i november. Åke Edin är inte säker på exakt datum. Hans Wilöf hävdar att han fick se dem först i början av december.
Cliffstone begärde att kommunen skulle översätta dokumenten till engelska, men kommunen vägrade.
Några andra handlingar än årsredovisningar har inte lämnats ut från kommunen, enligt Åke Edin.
- Inte såvitt jag vet. Hade de begärt andra handlingar hade de inte fått det.
SVEN-OLOF EKMAN

Mer läsning

Annons