Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja-sidan samlar EMU-styrkorna

GÄVLE
En hög av chokladpengar i form av euro-mynt i en hög mitt på bordet markerar vad presskonferensen handlar om: Valrörelsen har dragit igång på allvar.

Annons
Den 14 september äger folkomröstningen om euron rum. Ja-sidan i Gävleborg har samlat styrkorna.
- Vårt län hör till de som har flest arbetslösa i åldrarna 18-24 år. Därför är det extra viktigt för oss med beslut som är bra för företagandet, säger Hans Backman, riksdagsledamot för folkpartiet.
Tillsammans med en rad andra politiker och representanter för intresseorganisationer och fackförbund har han skrivit på ett upprop med budskapet att euron är bra för Gävleborg.

Kommunalråd för
Uppropet samordnas av Sverige i Europa, en stiftelse som driver sin verksamhet med hjälp av statligt kampanjstöd och företagsorganisationen Svenskt Näringsliv. Stiftelsen har spridit namnlistor som bland andra kommunalråden Mats Ågren, s, och Carina Blank, s, skrivit på.
- Det är i första hand vänsterkanten som är emot, de som vill isolera Sverige och de som är emot marknadsekonomi, säger riksdagsledamot Patrik Norinder, m, som deltar i kampanjen.

Muf emot
I Gävleborg är dock det moderata ungdomsförbundet motståndare till att euron införs. Näringslivsminister Leif Pagrotsky och Riksbankens förre chef, Urban Bäckström, är ytterligare några exempel på nej-sägare.
- Många tror att man inte kommer att kunna sköta den svenska ekonomin utan räntevapnet. Det är en konstig och tråkig inställning. Även om euron införs kommer vi ha kvar en stor del av beslutanderätten, säger Staffan Nilsson, ledamot i riksförbundsstyrelsen för LRF, Lantbrukarnas Riksförbund.
Ser ni några risker med euron?
- Visst finns det nackdelar med alla äktenskap. Men riskerna är större om vi står utanför, säger Lars Beckman, regionchef för Svenskt Näringsliv.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons