Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till bygge vid Engeltofta

/
  • Attraktivt boende. Så här såg förslaget ut  när det presenterades i februari. Omkring 100 bostäder i område A, B, C och D. Det blå området är tänkt för båtplatser. Ett område för en framtida väg finns reserverat 400 meter norr om Bönavägen.

GÄVLEMed nio röster för och fyra emot godkände kommunstyrelsen de omdiskuterade planerna på att bygga bostäder vid Engeltofta.

Annons
- Vi jobbar vidare med programmet för detaljplanen, säger kommunalrådet Mats Ågren, s.
Miljöpartiet och folkpartiet reserverade sig mot beslutet. Både Kenth Lövgren, fp, och Ylva Bandmann, mp, hänvisar till natur- och kulturmiljön i området och dess betydelse som utflyktsmål. Vänsterpartiet reserverade sig också och yrkade i första hand återremiss och i andra hand på ett avslag.

Havsutsikt
Det var i februari som kommunen presenterade förslaget på att bygga 100 bostäder med havsutsikt och båtplats på båda sidor om Bönanvägen vid Engeltofta. För att kunna genomföra projektet påbörjade Bygg och Miljö arbetet med en detaljplan.
Byggnads- och miljönämnden, länsmuseet, länsstyrelsen, naturskyddsföreningen och många fastighetsägare har varit kritiska mot det förslag på byggplanerna som har varit ute på samråd, bland annat på grund av att natur- och kulturmiljöer skulle förstöras och strandskyddet hotas. Efter det har det föreslagna kvarteret söder om Bönavägen strukits. Det kvarter som skulle påverka klapperstensvallarna och vattensalamandrarna norr om vägen har krympts. Däremot kvarstår det kvarter som inkräktar på en nyckelbiotop och gammal skog.
- Det blev ingen diskussion, förutom att miljöpartiet nämnde de här frågorna. Det blir nog mera diskussion i fullmäktige, säger Mats Ågren.
Frågan kommer upp där i september eller oktober.
Om fullmäktige säger ja till byggplanerna tar det sedan mellan sex månader och ett år innan detaljplanen är klar.
Mats Ågren säger att allt talar för att kommunen kommer att sälja marken till en entreprenör som sedan bygger bostäderna.
- Det är Riksbyggen som har visat det största intresset.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons