Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag är oskyldig"

GÄVLE Läraren på Vasaskolan är misstänkt för att ha delat ut felaktiga betyg och för att ha tafsat på kvinnliga elever.
Han hävdar sin oskuld. - Absolut, säger han till Gefle Dagblad. Inte förrän polisens utredning är klar hävs avstängningen.

Annons
Läraren, som undervisat på Vasaskolan under flera år, har polisanmälts. Misstankarna är två. Under höstterminen har kvinnliga elever vänt sig till Vasaskolans rektorer med klagomål. Läraren ska till att börja med ha fällt sexuella kommentarer under lektionstid. Men det finns allvarligare uppgifter som säger att läraren fysiskt tafsat på kvinnliga elever.
Anmälan gäller sexuellt ofredande.
Dessutom misstänks läraren för tjänstefel. Detta sedan han ska ha missgynnat eller favoriserat elever på osakliga grunder.
För några veckor sedan agerade skolan. Läraren stängdes av, till att börja med under en månad.

I en skrivelse till kommunens skolchef försvarar sig läraren mot anklagelserna.
Läraren skriver att alla klagomål på hans betyg är felaktiga. En hänvisning finns till ett fall under 2002 där en elev överklagade men där läraren enligt sin egen skrivelse fick rätt.
Läraren menar också att kvinnliga elever varit feministiskt engagerade och att de "vill prova sina nyvunna kunskaper" - enligt läraren har elever under lektionstid anklagat honom för sexuella trakasserier.
- Just nu mår jag jättedåligt, säger läraren sedan misstankarna blivit allmänt kända.

Avstängningen trädde i kraft efter föregående kontakt med Lärarnas Riksförbund, där läraren är medlem. Facket motsatte sig inte en avstängning.
- Jag tycker inte att vi kan göra det. Det här är bäst för alla parter, säger Ann Stenström, vice ordförande i fackförbundets kommunförening i Gävle.
Hon anser att avstängningen var lämplig men framhåller att läraren har full lön under tiden den varar. Lärarnas Riksförbund kommer inte att protestera mot att avstängningen förlängs när den löper ut den 9 februari.
För en förlängning blir det.
- Så måste man ju göra, säger Jan Stattin, biträdande rektor på Vasaskolan.
Skolledningen anser att avstängningen ska fortsätta till dess polisen har bekräftat eller avskrivit misstankarna.
Från polishåll meddelade man att utredningen genomförs under vårterminen.
Ingen person har hittills varit i förhör.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons