Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakten på rånaren går vidare

GÄVLERånaren som slog till mot Konsum Hallen intill Södermalmstorg tvingade en 39-årig man att öppna kassaskåpet. Utom att skrika hotelser utdelade rånaren minst ett, men antagligen flera, knytnävsslag mot 39-åringen.

Annons
Det finns inga uppgifter om att den anställde fick svåra skador av misshandeln.
De två kvinnliga butiksanställda som också fanns i butiken när rånaren slog till har enligt uppgift inte misshandlats.
Rånaren hade obemärkt lyckats ta sig in på lagret. Där avvaktade han att övriga kunder lämnade butiken nära stängningsdags, vid 21-tiden på kvällen.
Under tisdagen bildade Gävlepolisen en rånkommission. Den består av tre utredare och en förundersökningsledare, som avdelats för att till att börja med under de kommande dagarna på heltid driva efterspaningarna.

Öppet som vanligt
Malin Zachrisson står i kassan på tisdag förmiddag - butiken är öppen precis som vilken annan dag som helst. Risken att drabbas av rån har inte föresvävat henne förut.
- Innan det hände har jag aldrig tänkt på det, säger hon.
Snarare har oron handlat om bråkstakar som kommer in i butiken och ställer till besvär. Något som enligt flera anställda Gefle Dagblad talar med även det är sällsynt.
- Sådana här saker har inte hänt. Det har varit små incidenter, säger Tomas Ahlström, som arbetar i butiken.
Alla anställda erbjöds under tisdagen experthjälp vid Företagshälsan. Anställda som varit med om ett rån kan efteråt må dåligt under lång tid.
Kommer Malin Zachrisson att tänka på det som hände i framtiden?
- När jag ska gå hem, säger hon.
Konsums samtliga butiker har gjort sitt bästa för att bygga bort riskerna att utsättas för rån.
Dels har mängden kontanter i dagligvaruhandeln minskat som en följd av de ökande kortköpen. Dels har man installerat sedelboxar som inte kan öppnas av vare sig de anställda eller av en rånare.
- Och så har vi överfallslarm. Det finns väldigt litet att hämta, säger Conny Eriksson, affärsområdeschef för bland andra den nu drabbade butiken.
- Det är inte ofta centrala stadsbutiker drabbas, säger Conny Eriksson, apropå det faktum att rån oftare drabbar butiker och bankkontor på mindre orter där färre människor är i rörelse.
Han vill inte kommentera vilket belopp rånaren kom över.
- Det är en sak mellan oss och försäkringsbolaget.

Anställda hördes
Polisens utredare hörde under tisdagen de anställda. Fortfarande finns inga resultat av en teknisk undersökning av brottsplatsen - främst är det fingeravtryck som kan leda till ett gripande.
Enligt en osäker uppgift finns en möjlighet att en övervakningskamera kan ha filmat rånaren när brottet begicks. Stämmer uppgiften, som inte gått att bekräfta, kan fotobevis bli polisens bästa vapen i jakten på gärningsmannen.
Rånarens signalement beskriver en man med normal kroppsbyggnad, 25-30 år, med mörkt, kort hår iklädd en ljusbrun skinnjacka.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons