Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japansk professor lär av Gävle

/
  • Professor Jiro Ono från Japan och Alf Kågström på BUP i Gävle hoppas kunna lära av varandra.

Svenska samhällets stöd till barn med ADHD och autism väcker internationellt intresse.
Jiro Ono, professor vid Wakayama University, har under veckan besökt bland annat BUP i Gävle för att lära.

Annons

– Det var först för tio år sedan som det japanska utbildningsministeriet började uppmärksamma barn med ADHD, autism och inlärningssvårigheter, säger Jiro Ono, professor vid Wakayama university.

En studie som han gjort visar att runt 6,5 procent av barnen i ett japanskt klassrum har någon form av svårighet. Men bara 40 procent av dem får hjälp och stöd i skolan.

– Jag vill att alla dessa barn ska kunna få hjälp, säger Jiro Ono.

Han har besökt Sverige flera gånger för att se hur man arbetar både inom landsting och kommun. I veckan har han guidats av Alf Kågström, läkare på BUP i Gävle. Tillsammans har de besökt bland annat skolläkare, barnhabiliteringen och ett korttidsboende i Sätra.

– I Sverige är kunskapen om autism och ADHD mycket högre, både bland skolhälsovården och bland lärare, säger Alf Kågström.

När Jiro Ono kommer hem kommer han framför allt att propagera för en sak: att försöka samla många professioner på ett ställe när ett barn med svårigheter ska utredas och få hjälp.

– I dag måste familjerna åka runt och träffa många olika personer, vilket är stressande. Att samla allt under ett paraply som på bryggan i Sandviken är ett bra exempel.

Mer läsning

Annons