Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järveback drog av partiavgift

GÄVLE Kommunfullmäktiges ordförande Carina Järveback har försökt att göra avdrag i sin deklaration för en avgift till Socialdemokratiska Arbetarekommunen.

Annons
- Det var jävligt dumt gjort, säger Tommy Berger, kassör i arbetarekommunen.
Skattenämnden, som granskat deklarationen, gillade inte heller avdragsförsöket.

Socialdemokraten Carina Järveback har en av de mest prestigefyllda posterna inom Gävle kommun, nämligen den som ordförande för kommunfullmäktige. För varje möte hon medverkar vid får hon också ett arvode.
Gävle Socialdemokratiska Arbetarekommun tog för cirka fem år sedan ett beslut om att alla medlemmar med politiska uppdrag i kommunen skulle betala fem procent av sina arvoden till arbetarekommunen. Det är den avgiften på 1 500 kronor som Carina Järveback bland annat försökt att dra av under övriga avgifter i sin senaste deklaration.
- Jag fick ett tips av en partikollega om att man kunde göra så, säger Carina Järveback.
Tycker inte du att det verkar konstigt?
- Inte om jag samtidigt skattar för arvodet och betalar avgifter till arbetarkommunen.
Arbetarekommunens kassör Tommy Berger blir inte imponerad när han får höra talas om Carina Järvebacks deklarering.
- Krystade resonemang för att få avdrag ska man undvika, säger han.
Han berättar att vissa medlemmar i arbetarekommunen muttrade över "förlorad arbetsinkomst" när procentavgiften infördes men har själv aldrig haft en tanke på att dra av sin avgift på deklarationen.
- I dag har de fem procenten ändrats till fasta årsbelopp. Jag betalar det högsta på 3 600 kronor. Den avgiften betalar vi frivilligt även om det är moraliskt tvingande mot partiet, säger han.
Att arvodet tagits upp till vanlig beskattning först spelar ingen roll, menar han och tillägger att han inte tror att någon står och faller med inkomsterna för sina politiska uppdrag.
Skattenämnden, som granskat deklarationen, meddelar i sitt beslut till Carina Järveback att inkomstlagen inte medger avdrag för medlemsavgifter.
Förutom avdraget för partiavgiften har Carina Järveback gjort fler försök att slippa betala skatt. De övriga avdragen gällde:
Bilersättning inklusive parkeringskostnader 3 000 kronor.
När skattekontoret begärde in kvitton kunde Carina Järveback inte hjälpa till.
- Nej, tyvärr inte. De har jag inte haft en tanke på att spara, säger hon.
Privattelefon för politiska samtal 1 000 kronor
Hon uppger att hon inte hade någon mobiltelefon genom kommunen vid den tiden och därför fick använda en privat telefon ibland.
"Du har dock inte gjort sannolikt eller på annat sätt styrkt att 1 000 kr skulle hänföra sig till samtal du gjort i tjänsten", skriver skattenämnden i sitt beslut.
Lokaltidningen Arbetarbladet 1 795 kronor
Carina Järveback prenumererar på både Gefle Dagblad och Arbetarbladet, något hon anser vara nödvändigt på grund av sitt uppdrag. Skattenämnden svarar att både AB och GD är dagstidningar av allmän karaktär och anses som privata kostnader.
Kläder 2 383 kronor.
- Det handlar om vissa speciella kläder som jag bara använder vid representation. Det är inga kläder jag har privat, säger hon.
Men avdrag ges inte för andra arbetskläder än skyddskläder.
Carina Järveback fick alltså inte igenom något av avdragsförsöken men tänker inte överklaga.
- Om skattenämnden säger att jag inte har rätt till avdragen så fogar jag mig, säger hon.
Även miljöpartisten Ylva Bandmanns deklaration har varit uppe för granskning i skattenämnden. Hon hade försökt att göra avdrag för sammanlagt 6 595 kronor.
Bland annat en jacka, politiska tidskrifter, extra text i telefonkatalogen och två olika medlemsavgifter. Det är oklart vilka organisationer medlemsavgifterna går till.
Inte heller hennes avdrag gick igenom hos skattemyndigheten.
Gefle Dagblad har sökt Ylva Bandmann för en kommentar med inte lyckats nå henne.

ANNA HÖGLUND

Mer läsning

Annons