Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jätteminus för Omvårdnad

GÄVLE
Trots oväntat stora skatteinkomster och överskott hos flera nämnder stannade Gävle kommuns bokslut för 2002 på en knapp vinst på 1,1 miljoner kronor. Drygt sju miljoner sämre än budgeterat.

Annons
Framför allt beror det på att omvårdnadsnämndens kostnader sköt iväg betydligt mer än man anade i höstas. Jämfört med prognosen då så har förlusten fördubblats till 38,6 miljoner kronor. Förklaringen ligger i ökade kostnader för personlig assistans, ökad vårdtyngd på särskilda boenden, löneökningar och mer pengar för övertid.
- Det är som ett fritt fall. Jag kräver att man tillsätter en kommission för att omgående få kolla på deras ekonomi. Det måste gå före allt annat, uppmanade Lennart Sjögren, kd, under gårdagens kommunstyrelse.
Någon sådan kommission behövs inte tyckte däremot kommunalrådet Mats Ågren, s. Man har redan en dialog om att nämnden måste anpassa sina kostnader efter de tilldelade ramarna.
Det knappa överskottet på 1,1 miljon var alarmerande för Lennart Sjögren, medan Mats Ågren menade att det var väntat. Man hamnade runt ett nollresultat på en fem miljarder stor omsättning. Rätt bra, tyckte kommunalrådet, som ändå kan medgav att det skulle varit skönt att ha en större marginal att använda till andra behov.
I nuläget kan kommunstyrelsen inte lova just några extraresurser till de nämnder som begär utökade ramar för i år. Som bekant får bland annat skolförvaltningen, kultur- och fritid och tekniska kontoret skära ner på olika verksamheter under året.
- Vi har lagt ut 160 miljoner kronor mer i år jämfört med 2002. Ändå har vi en budget på marginalen. Vi kan inte kompensera det. Underskotten får tas in i verksamheterna. Det blir ett tufft arbete, konstaterar Mats Ågren.
Kommunstyrelsen beslutade i går att säga ja till en strategisk analys av Gävle hamn. Sedan de tänkta investeringarna från Cliffstone och PMS fallit bort så måste man hitta nya lösningar för en utveckling i hamnen.
Sedan tidigare har man räknat ut att hundratals miljoner kronor behöver satsas på utbyggnad och modernisering. Den strategiska analysen av Öhrlings Pricewaterhouse Coopers ska vara klar i maj och ge svar på hur förutsättningarna ser ut och vilka behov som finns.
Hur mycket den kommer att kosta är oklart.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons