Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jimmy Nordin tror protestlistan spelade roll

/

Efter gårdagens besked om kulturhuvudstadsåret har GD pratat med några kända Gävlebor om beslutet. Vad tycker de om att Gävle inte blir kulturhuvudstad?

Annons

- Det var jättebra. Jag är väldigt nöjd.

Vad tror du att Gävle föll på?

– Det kan ju vara så att juryn har insett att befolkningen i Gävle inte vill att vi ska bli kulturhuvudstad, att befolkningen hellre vill satsa pengar på annat som är viktigare. Protestsidan i Gävle har säkert haft med det att göra.

Jag har inte läst de andra städernas ansökan men jag antar att det är något likartat. Sen kan även närheten till Stockholm, som har varit kulturhuvudstad, vara en anledning. Lund och Umeå ligger ju betydligt mer på andra sidan Sverige.

Vad tycker du att Gävle ska satsa på i stället?

– Jag tycker att pengarna ska gå till en multihall, något som definitivt saknas här i stan. Det kan även gå till att fixa till gator och torg, det är betydligt viktigare än att satsa pengar på att bli kulturhuvudstad. Nu finns det pengar att satsa på annat och en multihall för olika sporter är också kultur.

- Det känns väldigt tråkigt och trist. Man hade velat vara bland de sista i alla fall.

Vad tror du att Gävle föll på?

– Jag tyckte det var en bra ansökan och idé. Jag vet inte hur juryn har resonerat. Jag har bara läst Gävles ansökan men jag vet inte alls hur de andra har presenterat sig.

Vad tycker du att Gävle ska satsa på i stället?

– Det vore bra om Gävle kan fortsätta med att utveckla kulturen under slogan ”kulturell allemansrätt” som strategi. Själva tänket om en kulturell allemansrätt har vuxit fram här i Gävle så man ska inte lämna det utan utveckla vidare det man har lagt grunden för under de kommande åren.


- Det var synd. Jag tror det hade varit bra för Gävle.

Vad tror du att Gävle föll på?

– Man är för feg som vanligt. Man måste inte överdriva eller ljuga men man ska se till sina unika styrkor och det är Gävle lite för feg med och satsar på att bli en duktig lillebror i stället. Jag tycker även att man borde ha haft en mer målinriktad kampanj.

Vad tycker du att Gävle ska satsa på i stället?

– Man ska satsa med förnuft på att utveckla det man hade tänkt göra om vi blev kulturhuvudstad. Allt vore ett luftslott om man bara satsade om man vann.
Jag tycker man måste lyfta fram vad Gävle har sedan tidigare, vad som är unikt här och vad vi har varit starka på, till exempel uppfinningsrikedom.
Sen är det en självklarhet att jobba med den cirkustradition vi har. Jag har valt att bo här på grund av kulturen och den unika historia som finns här. Tänk på Kanada som har blivit så kända för Cirque du soleil, förut var de bara kända för deras löv och hockey. Man kan komma långt genom att satsa på rätt sak.

- I ärlighetens namn så är jag lättad, det kan jag inte sticka under stol med.

Vad tror du att Gävle föll på?

– Det fanns inte någon röd tråd, det var en splittrad kompott. Det känns även som att man hade försökt att få ihop så mycket som möjligt och tryckt samman i ansökan.
Det kan även vara så att juryn har lyssnat på folket, jag hoppas på det men det är självklart svårt att veta.

Vad tycker du att Gävle ska satsa på i stället?
– Carina Blank säger ju att de 100 miljonerna inte kommer att gå till annat men jag hoppas att de kan tänka om där för vi behöver satsning på skola och vi har ett kulturliv i Gävle i alla fall. Man kan lägga en liten del av dessa pengar på kulturen men det mesta tycker jag ska gå till resursskolorna som man har problem med och till äldrevården. Det finns hål att stoppa pengar i så det blir bättre i Gävle.

- Jag tycker det är jättesynd för jag tror att ett kulturhuvudstadsår hade betytt väldigt mycket för Gävles framtid.

Vad tror du att Gävle föll på?

– Jag vet inte, jag ville gärna att de skulle gå vidare så jag har inte läst de andras ansökningar eller varit så insatt.

Vad tycker du att Gävle ska satsa på i stället?
– Jag tror fortfarande att kulturen är viktig för ett samhälle, inte minst nu när hela Sverige står inför stora förändringar. Vi står inför stora utmaningar i och med alla varsel med mera och måste tänka nytt och konsten kan vara banbrytande och inspirera omvärlden även om många kanske inte tänker att inspirationen kommer just från konst och kultur.
Jag hoppas Gävle satsar vidare på det som finns i ansökan, annars har det bara varit ett spel för gallerierna. Man vill väl utveckla kulturen i Gävle på lång sikt, inte bara för ett år.

- Det är synd, jag hade hoppats att vi skulle gå till final och jag tycker att ”kulturell allemansrätt” håller måttet som tema och som grund att stå på. Det handlar om att gå över sina egna gränser och begränsningar, det fick vi inte chansen att bevisa.

Vad tror du att Gävle föll på?
– Jag vet inte, har inte en aning, har inte gjort en analys. Men det är intressant att veta vad juryn säger. Ta del av deras bedömning även om vi inte blir kulturhuvudstad. Inget är ju bortkastat, vi har lärt oss mycket mer om oss själva och omvärlden. Bättre att spänna den sträng som brast än att inte spänna alls.

Vad tycker du att Gävle ska satsa på i stället?
– Vi ska fortsätta arbeta på ”kulturell allemansrätt” och förverkliga tanken om att göra kulturen tillgänglig för alla. Det ankommer på oss att förstå våra rättigheter men även att erövra det man drömt om och gå över sina egna gränser.

Mer läsning

Annons