Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO-kritik mot ungdomsroteln

GÄVLE Justitieombudsmannen, JO, kritiserar ungdomsroteln för att inte ha utrett en misstänkt ungdom tillräckligt snabbt - 61 andra utredningar på kriminalavdelningen ska granskas av samma anledning.

Annons
- Visst är det frustrerande ibland, säger Ann-Marie Sjöberg, åklagare för ett av ärendena.
JO-inspektionen ägde rum i slutet av september. Främst är det långa utredningstider som JO dels kritiserar genast, dels vill granska närmare.
Till exempel anmäldes en 17-åring misstänkt för misshandel den 13 april i år. När JO besökte Gävle hade 17-åringen fortfarande inte förhörts. Detta trots att utredningar där ungdomar antingen är brottsoffer eller misstänkta ska "bedrivas med särskild skyndsamhet".
Beträffande resten av kriminalavdelningen listade JO 61 utredningar som ska specialgranskas eftersom de kan ha tagit för lång tid. Bland annat gjordes en anmälan om brott mot lagen om tillsyn av katter och hundar i juli 2001 - det dröjde till maj i år innan ett förhör hölls med anledning av misstankarna.

Ett annat ärende handlade om en lokförare som var misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet. I slutet av mars inträffade en olycka på bangården i Gävle. Ett persontåg stötte samman med en delvis vält godsvagn. Ingen skadades.
En månad efter olyckan gav åklagare Ann-Marie Sjöberg polisen direktiv om att förhöra lokföraren. I juli ett år senare skickade hon en påminnelse om att hålla förhöret. "Det vore bra om vi kunde få snurr på detta", skriver Sjöberg. Den 22 september i år hör Sjöberg återigen av sig till polisen. "NÅGOT MÅSTE GÖRAS NU", lyder beskedet.
Till slut förhördes lokföraren och utredningen lades ned i brist på bevis.
- Kritiken är befogad. Vi rår inte över polisens arbetssituation. Men de måste ju prioritera akuta ärenden, säger Ann-Marie Sjöberg.
- Vi kan inte trolla med knäna - det kan inte de heller. Men visst är det frustrerande ibland, säger Sjöberg.

Andra förhållanden som JO uppmärksammade var dåliga protokoll över föremål som togs i beslag. För tre beslag gällde att det inte stod i protokollet vem som beslutade att att genomföra beslaget eller vilken polisman som gjorde det.
Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons