Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO kritiserar arbetsförmedlingen för slarv

GÄVLEArbetsförmedlingen i Gävle klandras av JO för slarv.

Annons
Orsaken är att en arbetssökande som flera gånger skrivit brev till arbetsförmedlingen inte har fått svar eftersom hans brev tappats bort.
"Jag finner det (&) anmärkningsvärt att arbetsförmedlingen inte haft kontroll över handlingar som kommit in till förmedlingen. (&) Uppenbarligen har arbetsförmedlingen brustit i detta avseende", skriver justitieombudsmannens handläggare i sitt yttrande.
Bakgrunden är att den arbetssökande under år 2000 och 2001 skrivit flera brev till arbetsförmedlingen för att få svar på vissa frågor. Frågorna har aldrig besvarats. Dessutom har ett av breven tappats bort efter att det diarieförts.
Även mannens fackförbund har haft synpunkter på arbetsförmedlingen, eftersom de inte avanmält den arbetssökande i tid när han skulle ha semester.
Dessutom hävdar mannen att hans handledare haft "en anklagande ton" och avfärdat hans planer för framtiden som "flumsnack".
Detta då den arbetssökande den 13 juli 2000 deltagit i ett informationsmöte om aktivitetsgarantin.
Han hävdar att handläggaren som höll i mötet sagt att "hans kollegor varit alldeles för snälla och mesiga mot de arbetssökande men att det nu skulle bli tuffa tag, att den nya chefen var stenhård".
Mötet avslutades enligt den arbetssökande med att handläggaren ställde sig i dörren och vägrade släppa ut någon innan alla lämnat in en undertecknad blankett för "underlag för arbetsmarknadsutbildning".
En blankett som den arbetssökande hävdar att han då kände sig tvingad att fylla i fastän han inte förstått vad den fyllde för funktion.
Länsarbetsnämndens chef Jan-Olov Dahlgren avböjde i går att kommentera kritiken, med hänvisning till att han ännu inte hunnit läsa igenom justitieombudsmannens rapport.
MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist_gd.se

Mer läsning

Annons