Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobb viktigare än räntan

Rekordsänkningen av räntan kan hjälpa både säljare och köpare på villamarknaden. Men hur det går med jobben är mer avgörande.
– Regionalt är det arbetsmarknaden som är det absolut viktigaste, säger Stefan Tröjbom, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Gävle.

Annons

För fastighetsmarknaden är en räntesänkning aldrig fel. Efter flera år med stigande priser och köprusch har marknaden mattats av rejält de senaste månaderna.

Husen är inte lika lättsålda, det tar längre tid, budgivning blir mindre vanligt och säljaren tvingas oftare gå ner i pris.

Riksbankens räntesänkning med 1,75 procent kommer att innebära lägre boendekostnader för de med rörliga lån och för nya låntagare.

– Det är klart att det är positivt, säger Stefan Tröjbom. Vilka effekterna blir återstår att se.

Tidigare sänkningar har inte helt slagit igenom i sänkta boräntor, men redan i går sänkte flera banker sina bolåneräntor rejält.

Flera banker hade nyligen redan sänkt sina bolåneräntor i väntan på riksbankens besked.

– Men ingen hade väl räknat med en så här stor sänkning, säger Stefan Tröjbom.

Per Larsson, fastighetsmäklare på Husman Hagberg, tror att räntesänkningen kan innebära en öppning för några som tidigare har fått nej av bankerna. Kalkylen har inte gått ihop med det högre ränteläget, och bankerna har dessutom blivit försiktigare.

– Det har blivit tuffare att få loss pengar, säger Per Larsson.

Men även han pekar på att räntan bara är en av faktorerna, och kanske inte den viktigaste. Om vågen av varsel fortsätter kan det mycket väl motverka effekten av räntesänkningen.

Mer läsning

Annons