Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubilerande Mora Träsk spelade för hundratals barn – och för Felix

/
  • Felix var jättenöjd i foajén.
  • Estraden var i det näramste fullsatt.
  • Leif Walter håller för näsan när han sjunger att det luktar illa.
  • Publiken såg till att röra på fläsket. Men en del fick annat för ögonen.
  • Mora Träsk är Felix favoritband.

På söndagen spelade Mora Träsk på Estraden i Gävle. Hundratals barn och föräldrar gjorde som Träsket och rörde på fläsket. Även en blyg liten pojke blev charmad och dansade på sidan om.

Annons

Det gapar tomt i Estradens foajé. Musiken och sorlet från barn som dansar och tjoar strömmar emot som ett ljudmoln. Framför scenen står flera hundra barn och klappar på huvud och öron i takt med musiken. Felix är tre år och han älskar Mora Träsk. Men han tycker inte om för mycket trängsel och buller. Han står i foajén och dansar och ser mycket lycklig ut.

– Det här är en sensation, säger Felix mamma Carina Westin som sitter på golvet bredvid.

– Han har aldrig varit kvar på en barnkonsert så här länge förut. Vi brukar oftast få gå innan det har börjat. Men det här är en bra lokal där man kan välja att vara lite på sidan om.

Det spritter till i Felix och han tar sig om munnen. Räckena är höga och han ser varken bandet eller publiken. Men han hör direkt vilken låt det är. En av Felix favoritlåtar. Han följer rörelserna noga till "I ett hus vid skogens slut" och när Carina och hennes avlösare Sofia Göransson sjunger "räck mig handen din" springer Felix fram och tillbaka för att kunna ta på bådas händer.

– Det är ett roligt koncept att röra sig till musik och det passar för många barn, säger Carina. Felix har dvd:n hemma och den sätter vi ofta på.

Det är mitt på söndagen och utanför droppar smältvattnet för fullt. Våren är i antågande, ändå är det fullsatt inne i Estraden. Mora Träsk med Leif Walter i spetsen har hållit på hur länge som helst och verkar fortfarande vara lika populära.

– "Gör som Träsket, rör på fläsket", ropar Leif Walter innan han börjar sjunga om olika kroppsdelar som skulle kunna hänga ner.

Alla barn börjar studsa upp och ner samtidigt som de gungar med armarna. Minst lika många föräldrar är med och kämpar på för att hänga med i rörelserna sittande på golvet.

Lekledaren Leif Walter har en gitarrist vid sin sida. Samuel Helles och Felix André turas om att kompa under turnéerna. Mora Träsk bildades redan 1971 men då som ett rock- och proggband. I dag har Mora Träsk sålt över en miljon barn-album. På 80-talet började Leif Walter och Prikken Smedlund med en ny variant av Mora Träsk. Leif Walter som var lågstadielärare förvandlade rockbandet till ett barnband med rörelselekar.

Tigerjakten blev en stor succé och 35 år senare turnerar Leif Walter fortfarande med Mora Träsk. Det kommer ständigt en ny publik.

LÄS OCKSÅ: 45 fartfyllda år med Mora Träsk

Mer läsning