Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubileumsfesten en riktig höjdare

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Tror på elfte fest. Tomas Gavlén i Cityfestledningen är glad men samtidigt rejält trött när det är dags att summera jubileumsfesten. Och han tror på en fortsättning nästa år. Det förutsätter förstås att sponsorer och myndigheter vill ha en fortsättning.

GÄVLEEn nöjd och glad men samtidigt sliten och trött Tomas Gavlén summerar jubileumsfesten i intensiv rivnings- och städningsiver på Stortorget vid lunchtid på söndagen.

Annons
- Det har varit mycket publik och inget allvarligt har inträffat vad jag vet. Polisen säger att det varit väldigt lugnt. Det gör oss lyckliga.

Gavlén har varit med om alla tio festerna och har alltså bra jämförelsematerial. Han tycker årets Cityfest blev minnesvärd inte minst för det fantastiska vädret.

- Vi prickade verkligen in rätt vecka. Men det brukar vi göra. På alla år har det bara regnat under två dagar.

Flytten av motorgatan till söder ser Gavlén som den nog bästa nyheten det här året.

- Motorgatan blev sanslöst lyckad med massor av folk som tittade på uppvisningarna. Jättekul. Militärens uppvisningar med motorcyklar och helikoptrar på Alderholmen var också en höjdpunkt. Vilken professionalitet!

Tomas Gavlén konstaterar också att kulturområdet i Kvarnparken utvecklats ytterligare och att det väl fyllt en funktion bland alla festaktiviteter.

Avslutningen med E-type på lördagskvällen var också en höjdpunkt och "nog ett av de bättre uppträdande vi haft."
Gavlén vågar inte försöka bedöma publikmängden under de fyra dagarna annat än att han konstaterar att det varit väldigt mycket folk. Polisen har tidigare år uppskattat publiktillströmningen till runt 250 000 personer. Stämmer det var det minst lika många besökare den här gången.

- Cityfesten har blivit en fest inte bara för gävlebor och folk i närområdet. Vi vet genom kontakter med SJ och bussbolag att besökarna från Hälsingland, Dalarna och Mälardalen blir allt fler. Det har inte funnits ett enda ledigt rum på hotell eller vandrarhem. Och det är skoj, säger Gavlén.

OLLE HILDINGSON

Mer läsning

Annons