Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julbad lockade Gävlebor

/

Julaftonsbadet på Fjärran höjder har blivit stor succé.
– Det är mer och mer folk här för varje år, säger badmästaren Mats Ivarsson.

Annons

Redan den första halvtimman när badet öppnade kom ett 50-tal personer för att simma till skenet av tända kandelabrar. Utanför flammade brasor i eldkorgar.

Lite senare strömmade barnfamiljerna till. I stället för att vänta hemma på Tomten och Kalle Anka, väljer många att ta med sig barnen till badhuset.

Men till och med på Fjärran höjder finns en tomte. Det är Mats Isaksson som gömt sig bakom tomteskägget och delar ut godispåsar till alla badande barn.

– Det är jätteroligt att det är så populärt att komma hit. Jag skulle tro att det är ungefär 500 personer här i år, fast det är svårt att uppskatta för folk kommer och går, säger han.

Gävleborna verkar tycka om att röra på sig på julaftonen. I salen intill har Friskis & Svettis julgympa för femte året. Det är också en stor succé och har lockat så mycket folk att det blir trångt.

Till och med en och annan tomte har lockats dit för att träna till kända jullåtar.

Men om det är mycket folk i bad och gym på julaftonens förmiddag är det desto glesare på Stadsbiblioteket, som också har öppet. De som hittat dit uppskattar dock initiativet att ha öppet på julafton.

– Jag tycker att det skulle bli för stressigt att hinna åka och bada. Här kan man få en liten stund i lugn och ro, säger Nina Grönlund, som kommit till biblioteket med sönerna Christian och Elian. De har snabbt slagit sig ner vid datorerna för att spela, medan hon själv letar efter något att läsa.

– Det är mysigt att komma hit när det är så lugnt här. Man lär ju komma ut lite och inte bara vara hemma en sådan här dag, säger hon.

Det är bara två personer som arbetar på biblioteket på julafton.

– Jag har aldrig jobbat på julafton förut, men jag tror att det brukar vara ganska lugnt här. På annandagen brukar det komma fler besökare, säger Annelie Lindeborg-Ojamäe

Mer läsning

Annons