Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jussi Björlings mörka sida

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Helhet. Författaren Yrsa Stenius vill inte dela upp Jussi Björling i två delar. Tvärtom har hon försökt föra samman den ljusa och mörka sidan och betrakta honom som en helhet. � Många är väldigt benägna att klyva honom i två delar och hävda att den supande Jussi var en sjuk människa som inte har någonting att göra med den friska Jussi. Jag har inte köpt den förklaringen, säger hon.

GÄVLE
1951 var ett kanonår för Jussi Björling. Från de största scenerna i världen fick han bekräftelser på att han var den störste operasångaren. Som kronan på verket utsågs han till den italienske tenoren Carusos efterträdare - den sångare som Jussi Björlings pappa hade som största idol.

Annons
- Samtidigt som han var lycklig och glad kan jag tänka mig hur en röst inom honom sa: "Ja, pappa, nu är det fullbordat. Nu har jag hämtat hem det du ville. Sen då? Vad ska jag göra nu?". Senare under året får han en yrkesmässig och personlig kollaps. Han börjar dricka och måste ställa in flera framträdanden. Han blir uppsagt från Metropolitan [operahus i New York, reds. anm.] och hans fru pratar om att ta ut skilsmässa för att hon inte orkar mer. Han får panikångest, tappar minnet och glömmer bort både text och musik. Men han kommer igen, friskt och energiskt, arbetar som en igel och tar sig tillbaks till Metropolitan igen, säger Yrsa Stenius.

Ljus och mörk sida
Inbjuden av Agnes von Krusenstjerna-sällskapet berättade igår författaren och journalisten Yrsa Stenius om sin syn på sångaren Jussi Björling.
I boken "Tills vingen brister" skriver hon om hans toppar och dalar, hans framgångar och hans perioder av alkoholmissbruk.
Men hon vill inte dela upp Jussi Björling i två delar. Tvärtom har hon försökt föra samman den ljusa och mörka sidan och betrakta honom som en helhet.
- Många är väldigt benägna att klyva honom i två delar och hävda att den supande Jussi var en sjuk människa som inte har någonting att göra med den friska Jussi. Visst är det lättare att handskas med hans minne om man låtsas att hans olika sidor inte har någonting med varandra att göra, men jag har inte köpt den förklaringen, säger Yrsa Stenius.

Utsågs till underbarn
Mot slutet av livet blev svängningarna i Jussi Björlings livskurva allt våldsammare, skillnaderna mellan höjdpunkter och bottennoteringar allt tydligare. Yrsa Stenius hittar många möjliga förklaringar. Redan vid treårsåldern utsågs han till underbarn av sin far som själv var en begåvad operasångare men som aldrig lyckades med sin karriär.
- Jussi debuterade knappt fem år gammal på Skansen. Därefter återstod resor, sång och 2 700 konserter. Han la världen för sina fötter men förblev ett barn resten av sitt liv. Många underbarn blir hårt pressade och utnyttjade. Jussi förblev ett exploaterat barn och det var barnets skrikande nöd som han dövade med alkohol, säger Yrsa Stenius.

Evigt fjättrad
Pappan dog när Jussi Björling var 15 år men fortsatte ändå att fungera som en pådrivare. "Jag önskar att jag fick veta att pappa är nöjd med mig", sa Jussi Björling i en intervju när han var 34 år.
- Han fick sin pappas vingar, men han var evigt fjättrad vid dem. Det var nog en ganska tung börda att vara barnet som är utsänt av sin far, säger Yrsa Stenius.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons