Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

K-rauta reser sig ur askan

/
  • Den finskägda K-rautakoncernen beslutade tidigt att fullfölja satsningen på Gävle. Det varuhus som nu byggs kommer i princip att bli en kopia av det som brann. Foto: Lars Wigert

GÄVLE Rivningsarbetet och förhandlingarna med försäkringsbolagen har tagit tid.
Men nu är återuppbyggnaden av det nedbrunna varuhuset K-rauta igång.
- Vi räknar med att öppna till sommaren, säger Camilla Sjöholm, varuhuschef.

Annons
Den långsiktiga lanseringen av K-rautas 13:e varuhus i Sverige fick ett abrupt avbrott i augusti förra året. När den våldsamma branden totalförstörde byggnaden på Fjällbacken hade K-rauta bara funnits i Gävle i ett år och tre månader.

Men den finskägda koncernen beslutade tidigt att fullfölja satsningen på Gävle. Det varuhus som nu byggs kommer i princip att bli en kopia av det som brann.
- Det blir samma golvyta på drygt 4 000 kvadratmeter och om man räknar med byggården på baksidan blir det 8 000 kvadratmeter. K-rauta här i Gävle klassas som ett medelstort varuhus, säger Camilla Sjöholm.
Även personalen kommer att vara densamma som innan branden. Företaget hade kunnat säga upp hela styrkan på 35 personer men valde att inte göra så.
- Vi tyckte att det var ett så bra gäng att vi ville behålla allihop och det är vi jättenöjda med. Några av dem har jobbat i vårt nya varuhus i Umeå under den här tiden, andra har åkt till Stockholm eller hjälpt till på andra ställen där det funnits behov, säger Camilla Sjöholm.

Arbetet med återuppbyggnaden har tagit tid. Två månader efter branden låg resterna av byggnaden fortfarande i en hög på fastigheten.
När förhandlingarna mellan fastighetsägare och försäkringsbolag var färdiga stod det klart att röjningsarbetet skulle bli komplicerat. En del limträbalkar som utgjort byggnadens stomme bedömdes vara i så gott skick att de kunde återanvändas.
- Rivningen har tagit tid eftersom vissa grejer ska sparas medan andra ska slängas. Sen har vi haft olika försäkringsbolag för inventarierna och själva fastigheten, så förhandlingarna har också tagit tid, säger Camilla Sjöholm.

Erik Wikström
026-159629
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons