Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajen en soptipp

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Dumpats.  Mängder av plastsäckar fyllda med papper med rysk text har dumpats på Södra Skeppsbron. Flera säckar har rivits upp och pappersbitarna väller ut.

GÄVLEKajkanterna vid Södra och Norra Skeppsbron börjar mer och mer likna en avstjälpningsplats.

Annons
Flera pråmar har lagt till i ån och dessutom har pallvis med papper dumpats.
På Södra Skeppsbron står tio-tolv pallar med svarta plastsäckar. Flera av dem har gått sönder och ut väller papperslappar med rysk text. Överallt ligger ett vitt pulver.
- Säckarna står bakom kaolinlagret. De måste ha stått där ett tag, konstaterar Tage Blomqvist, markförvaltare på tekniska kontoret.
Han kommer att kontakta miljökontoret som får ta sig en titt på pulvret.
- Så man vet vad man törs göra med det, förklarar Tage Blomqvist.
Men tekniska kontoret har även ett annat bekymmer och det är att allt fler lägger till med sina pråmar vid kajkanterna. En av pråmarna har till och med ett hus på däck.
- Det är en olycklig trend om det samlas skrot vid kajerna. Det ser illa ut. Ingen har tillstånd förutom den ryska Laine.
Tage Blomqvist berättar att det här är ett nytt fenomen och att Fliskärs båtklubb tidigare hade ansvar för en del av kajen. Det ansvaret övertogs av kommunen i våras och därför finns ännu inga ordentliga riktlinjer.
- Till exempel flottbesöken får ligga där utan debitering men även de andra ska definitivt fråga innan de lägger till. Vi har inte haft någon propaganda och inget system för kortliggare. Men blir det en exploatering av Alderholmen måste vi titta över det här.
Kommunen hyr ut ett tiotal platser för större båtar på den södra sidan. De båtägarna kommer att få skriva avtal med kommunen bland annat om att regelbundet underhåll på båtarna ska göras. Kommunen försöker också hjälpa till med att ordna elförsörjning, vatten och sophämtning till dem.
- De som ligger på norra sidan har inget tillstånd och borde flytta över till södra så det blir någon ordning.
Vad ska då kommunen göra åt de pråmar och båtar som ligger vid kajen utan tillstånd?
- Bra fråga. Vi jobbar på det, säger Tage Blomqvist.

MONIQA SWÄLAS

Mer läsning

Annons