Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kallt men inga stora bekymmer

/
  • Foto. LASSE HALVARSSON Kallt i Gävle. Det gäller att vara påpälsad oavsett om man promenerar eller är ute och cyklar när temperaturen kryper ner mot minus 20 grader.

GÄVLEKylan höll i sig under trettonhelgen i hela Gästrikland. Enligt SOS Alarm fick man under helgen in bland annat larm om frusna vattenledningar på olika platser runt om i länet.

Annons
Isen behåller sitt grepp. En rysk båt hade problem med att ta sig fram till Norrsundet.
- Men Sjöfartsverkets egna båt Balitica kunde gå före så att den tog sig fram, berättar Birgitta Evaldsson vid Gävle lotsstation.

Höjd isklass
På onsdag höjs isrestriktionerna så att bara fartyg med över 2 000 tons dödvikt samt lägst isklass 1B tillåts norr om Ålands hav.
Såväl X-trafik som SJ uppgav på trettondagen att man inte haft några större problem med trafikstörningar i Gästrikland.
Däremot blev det en hel del problem i övriga delar av landet.
I södra Sverige förekom kraftiga störningar i såväl tåg- som flygtrafiken. I norr förekom också problem.
Flera rälsbrott i norr
Malmbanan mot Narvik drabbades till exempel av flera rälsbrott norr om Kiruna. Tågkompaniet drabbades av flera timmars förseningar på linjerna till och från Norrland under måndagen.
- När det är så kallt under lång tid blir loken tröga som sirap. Det vore bra med mildare väder, så att oljesystem och annat får tina upp lite, beskriver Per Wikström på Tågkompaniets driftsledning i Luleå.
Under söndagen föll ett par decimeter snö på flera håll i södra och västra Sverige. Måndagen bjöd däremot på klart, men kallt, väder i större delen av landet.

30 minusgrader
I Norrland låg temperaturen på många håll under 30 minusgrader i helgen. Umeå hade 35 minusgrader natten till måndagen. Sådan kyla i januari har staden inte upplevt sedan 1966.
- Vi har haft temperaturer som ligger extremt under de normala, säger meteorolog Berndt Möller på SMHI.
- Men det handlar fortfarande om naturliga variationer. Någon vecka med riktigt kallt väder brukar förekomma varje vinter. Den kallaste månaden brukar dock i större delen av Sverige vara februari, framhåller Möller.

Mer normalt vinterväder
Under de närmaste dagarna väntas mera normalt vinterväder, med lågtryck, moln och vind som drar in över landet västerifrån.
- Det måste till vind som rör om i de lägre luftlagren, för att man ska bli av med den allra kallaste luften, påpekar Berndt Möller.

KARIN BERGKVIST/TT

Mer läsning

Annons