Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamp om barn

En 27-årig mamma har stämt pappan till deras gemensamma barn för att få ensam vårdnad. Den civilrättsliga processen inleds på onsdagen.Bakgrunden är att pappan, en 35-årig iransk medborgare, som häktats i sin frånvaro misstänkt för egenmäktighet med barn, ska ha tagit med sig sonen till Iran.

Annons
I samband med att föräldrarna separerade upprättades ett boendeavtal med en intressant bilaga. Enligt bilagan, undertecknad av bägge föräldrarna, ska sonen få träffa mammans eller pappans släkt när endera föräldern vill det.
Men misstanken för egenmäktighet med barn kvarstår:
- Utan samtycke får man inte föra barnet ut ur landet, anser åklagare Birgitta Fernlund om ärendet, som nu flyttats till internationella åklagarkammaren i Uppsala.
Pappans advokat, Lars Ståhlberg, har ännu inte lyckats sätta sig i kontakt med sin klient.
Enligt uppgift lämnade 35-åringen och den fyraårige sonen Sverige den 30 november.
En vecka senare, den 6 december, ansökte mamman om ensam vårdnad vid tingsrätten i Gävle. Paret hade efter separationen gemensam vårdnad och sonen bodde varannan vecka hos någon av föräldrarna.
Sverige har liten möjlighet att få hem ett barn som befinner sig i Iran. Iran har inte undertecknat Haagkonventionen som reglerar att barn som olovandes förs av en förälder från ett land till ett annat ska återbördas till ursprungslandet.

Mer läsning

Annons