Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampanj för matallergiker

/
  • Celiakiförbundet vill att även den som inte tål gluten, laktos, mjölkprotein eller soja ska kunna äta av skolans och omsorgens ordinarie menyer.
  • Rotmos med oxbringa kan även den som inte tål gluten, laktos, soja- eller mjölkprotein äta.
  • Ann-Sofie Eriksson, Anna Lindström, Sofia Regefalk, Siv Thunman, Eva Bengtsson och Rosmarie Sundström diskuterade maten i kommunen och landstinget över en laktos-, gluten, mjölkprotein och sojafri lunch.

Det tog flera dagar att få glutenfri mat på korttidsboendet och på dagis. Celiakiförbundet vill att kommuner och landsting lagar mer mat deras medlemmar kan äta till den ordinarie menyn.

Annons

Förbundet kampanjar i 23 städer för att den offentligt serverade standardmaten ska passa deras medlemmar som inte tål laktos, gluten, mjölk- eller sojaprotein.

Dit hör uppåt tjugo procent av befolkningen enligt förbundet.

Många hör av sig efter att inte ha fått sin specialmat eller att den varit dålig.

– Det är ett jätteproblem, säger Eva Bengtsson, generalsekreterare.

Länsföreningen har upplevt problem också i Gävle.

En släkting till en i styrelsen fick vänta fyra dagar på att korttidsboendet skulle servera glutenfri mat och en ledamots son fick vänta flera dagar innan det kom till dagis.

– Det är dålig kommunikation mellan dem på fältet och köket, säger Ann-Sofie Eriksson, kassör i länsföreningen.

Hon tror att det behövs mer information till alla som jobbar inom skolan, vården och omsorgen, inklusive vikarierna.

Enligt Sodexo brukar de kunna ordna specialkost snabbt när någon ringer.

– Det händer dagligen att vi fixar fram mat på några timmar, säger Anders Eriksson, platschef.

Webb- och brevbeställningar kan ta längre tid.

Siv Thunman, kostkontorschef på Sodexo, var med på mötet. Hon upplever inte att specialkosten är något problem och de har telefonrådgivning.

Kommunens dietist finns också.

Hon bjöd in länsföreningen att besöka dem.

Landstingets mötesdeltagare, avtalscontroller Sofia Regefalk, tycker att det fungerar bra på landstinget, där de försöker ha mat alla kan äta på den ordinarie menyn.

Siv Thunman säger att Sodexo försöker undvika gluten, till exempel genom att inte reda med vetemjöl, men att det är svårare att ta bort mjölken. Sodexo lagar runt 18 000 portioner om dagen, varav runt 700 är specialkost av olika slag.

Mer läsning

Annons