Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampanj ska stoppa rattfyllan

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Manifestation i Valbo. Jimmy Asplund, Bessemergymnasiet, Marian Pappok, besökare, Patric Norrå, NTF, Gösta Bergström, MHF och Hans-Olov Lönn, Snofed, var på plats.

VALBO
I går ordnades den första rikstäckande manifestationen mot rattfylleri.

Annons
I Valbo köpcentrum fanns bland andra Vägverket på plats.
- Vi hoppas att det ska ge resultat och påverka attityder, säger Ann-Katrin Björklund, projektledare för deras kampanj mot ungdomsrattfylleri.
De reser runt med en lastbilsutställning och informationsmaterial.
Runt 150 människor dödas varje år och runt 1 000 skadas på grund av rattfylleri. Föräldrar till två barn som dödats har genom organisationen Madd, Mother's against drunk driving, tagit initiativ till en dag för att rikta uppmärksamheten mot problemet.
Tanken är att det ska ske årligen.
- Att jobba med att förändra attityder är ett långsiktigt gnetande, säger Ann-Katrin Björklund.
Förutom Vägverket fanns Bessemergymnasiet och deras alkolåsbil, NTF, MHF, Sandvikenkillarna som ska ordna motortävlingar och Sveriges snöskoterägares riksorganisation, Snofed, på plats.
Några alkolås på skotrar är dock inte aktuella trots att många olyckor sker med alkoholpåverkade förare säger Hans-Olov Lönn, Snofed. Alkohol finns med i bilden i 71 procent av dödsolyckorna med skoter och han har hört att den siffran enligt en ny undersökning är ännu högre.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons