Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamphundar satte tänderna i träden

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Trädet dör. Barken är avriven på flera meter av stammen. Troligen är det hundar som förstört träden. Enligt en anmälan har två pittbull terrier hetsats att ge sig på träden.

GÄVLE
Barken har fläkts av träden ända upp till kronan.
Misstänkta för skadegörelsen: Två kamphundar.

Annons
- Jag har andrahandsuppgifter om att två personer har hetsat två hundar att hoppa upp mot trädet och riva ner barken, säger Bo Runsten, tekniska kontoret.
- Jag har aldrig sett något liknande. Träden kommer säkert att dö, säger han.
På torsdagen anmälde Bo Runsten skadegörelsen till polisen.

Två platser
Det är på två platser som hundarna har förstört träd, dels i hundrastgården mellan Fältskärsleden och järnvägen på Hamntorget, dels vid Holmkanalen. Träden vid Holmkanalen är mest illa åtgångna. De är barkade runt om. Lindarna i hundrastgården har skador på ena sidan och har ungefär trettio procents chans att överleva.
- All näringstillförsel till träd går i det innersta lagret av barken. Bästa sättet om man vill döda ett träd är att barka det runt om, säger Bo Runsten.

Hetsade hundar
Skadegörelsen anmäldes till en arbetsledare förra veckan av en anonym person som uppgav att han sett två personer som hetsat två hundar som såg ut som pitbull terrier att hoppa upp mot träden. Skadorna visar att hundarna i så fall hoppat upp en bit högre än manshöjd.
När skadegörelsen skett är inte klart.
- Jag tror det skett i maj. Man ser på skadorna att veden är färsk på många ställen. Men här, där träet har vitnat har det nog gått någon tid, säger Bo Runsten.
JOHAN PIHLBLAD
026- 15 96 37
johan.pihlblad_gd.se

Mer läsning

Annons