Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan bli hyresrätter i Klockgjutarparken

/
  • Skanska och Sveriges Pensionärsförbund, SPF, vill bygga seniorbostäder i den södra delen av Klockgjutarparken. Byggstarten är planerad till sommaren 2015. (Illustration: Johan Skoog Arkitektkontor AB)

Det kan bli hyresrätter i stället för bostadsrätter i Klockgjutarparken. Skanska lockas av det rödgröna förslaget att ge aktörer som bygger hyresrätter på kommunal mark rabatt på markpriset. Men SD kan bli vågmästare i frågan.

Annons

Under flera år har debatten gått varm om de två sexvåningshus som Sveriges Pensionärsförbund, SPF, och Skanska planerar i Klockgjutarparken på Söder i Gävle. Detaljplanen för bygget godkändes av kommunfullmäktige redan hösten 2012, men grannar överklagade beslutet ända upp i högsta instans.

Men trots att det nu snart gått ett år sedan Mark- och miljööverdomstolen avfärdade överklagandet, har bygget av husen ännu inte påbörjats.

– Hade det inte överklagats hade bygget troligen redan varit i gång. Nu gjorde förseningen att vi hamnade i ett läge där det redan fanns ett stort utbud av bostadsrätter på marknaden, säger Per-Olof Satrell, Skanskas affärsutvecklingschef för bostadsutveckling i norra Sverige.

Han hänvisar bland annat till att det egna företaget byggt bostadsrätter på Gävle Strand.

– Det går inte att bygga hur mycket som helst samtidigt. Därför tror vi att det är lämpligt att börja bygga i Klockgjutarparken till sommaren 2015, säger han.

I väntan på att få bygga har Skanska hört sig för hos SPF:s medlemmar om hur efterfrågan bland pensionärerna ser ut.

– Många är nu intresserade av hyresrätter i stället för bostadsrätter. Även från politiskt håll har man efterlyst hyresrätter, säger Per-Olof Satrell.

Det gör att Skanska nu överväger att bygga hyresrätter i parken. Företaget bygger annars mestadels bostadsrätter. Men S, V och MP i Gävle har flaggat för att ge aktörer som vill bygga hyresrätter på kommunal mark rabatterade markpriser.

– Utan rabatt skulle det vara svårt att räkna hem kalkyler för hyresrätter, säger Per-Olof Satrell och menar att hyrorna helt enkelt skulle bli orimligt höga.

Men innan rabatten kan bli verklighet måste kommunfullmäktige godkänna en markanvisningspolicy som tillåter det. Och som GD berättat har S, V och MP nu förlorat den egna majoriteten fullmäktige. De har 30 mandat av 65. Det gör att de måste få stöd av ytterligare ett parti med minst tre mandat för att få igenom förslaget om rabatterade markpriser – som tidigare ratats av alliansen.

– Jag är skeptisk till att subventionera mark med skattepengar och med en ny majoritet blir det inte så, sa Per-Åke Fredriksson, FP, till GD i juli.

Beroende på resultatet av de partiförhandlingar som nu pågår om makten i kommunen kan alltså SD med sina åtta mandat bli vågmästare i frågan.

LÄS MER:

Kan du lova att..? Här är politikernas vallöften om Gävles parker

Parken ska få lägre hus

Många förkastar planen för Klockgjutarparken

Mer läsning

Annons