Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan fällas av sin manual

Företagarens bolag lurade hundratals företagare och föreningar på pengar för falska annonser. I dag börjar rättegången om bedrägerier för över 100 miljoner kronor.

Annons

Den 38-årige mannen är bosatt i Stockholm och misstänks stå bakom en lång rad företag som sysslat med försäljning av annonser i olika företagskataloger. Företagarna har lurats att betala några tusenlappar per införande, vilket inneburit fakturor på runt 16 000 kronor. Några kataloger har de aldrig sett skymten av.

38-åringen har anställt säljare och fixat lokal. Säljarna har sedan skickat fakturor till företag, myndigheter och föreningar över hela Sverige. I Gävle och Sandviken har bland annat idrottsklubbar och Länsmuseet fått fakturor som de nekat att betala.

Åtalet mot mannen omfattar 16 företag och tio olika kataloger. Under drygt sex års tid har bolagen tjänat åtminstone 102 miljoner kronor, men summan kan vara större än så.

– Vi var tvungna att bryta någonstans, så vi stannade vid 100 miljoner, säger Stig Åström, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Polis och åklagare kom 38-åringen på spåren genom misstankar om bokföringsbrott i ett av bolagen. I samband med en husrannsakan hittades konstiga avtal och kundregister. Där hittades också en säljmanual kallad ”Skojarbladet”. I den får säljarna instruktioner om hur de ska bete sig om en kund protesterar mot fakturan.

I manualen står bland annat att ”vad de än frågar kan man alltid påstå att man inte har de exakta uppgifterna framför sig”.

Säljaren instrueras också att säga att det inte finns någon underskrift från kunden eftersom bokningen gjordes per telefon och understiger 5 000 kronor.

Säljaren ska också lämna olika svar om till exempel katalogens upplaga beroende på om det är en befintlig kund eller en som ännu inte bekräftat någon beställning.

Alla katalognamn finns med på Svensk Handels varningslista och ett av 38-åringens företag har också uppmärksammats av TV-programmet Insider.

– Men då var vi i princip klara. Det bekräftade bara att vi gjort rätt, säger Stig Åström.

Åtalet omfattar även grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

38-åringen nekar till brott. Han säger att han inte varit företrädare för de olika bolagen utan bara hjälpt till med vissa saker. Han åtalades redan 2006, men rättegången inleds först i dag och kommer pågå under hela februari.

Mer läsning

Annons