Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kan vara farligt för barnet"

Annelie Moström är verksamhetschef på BB i Gävle. Hon vill förklara rutinerna kring smärtlindring och utskrivning.

– Jag är ledsen att en patient inte känner sig lyssnad på, säger hon.

Annons

Hon kan inte kommentera ett enskilt fall på grund av sekretess men berättar hur avdelningens rutiner ser ut och varför de finns. Barnmorskorna har ett nära samarbete med den ansvariga läkaren under hela vårdtiden.

– Vi kan söka på jourhavande läkare om det är något som inte är som det ska, om man misstänker en infektion eller har frågor om smärtkänslighet. Det gäller både mor och barn, säger hon.

Barnmorskorna kan inte ordinera starka smärtstillande läkemedel.

Det är läkaren som gör en bedömning och väger fördelarna med smärtlindring för mamman mot eventuell påverkan på barnet. Efter det första dygnet är man väldigt restriktiv med narkotikaklassade medel.

– Någon enstaka dos är inte farligt och efter kejsarsnittet behöver mamman det också. Det är fortsatt användning som kan vara farlig för barnet eftersom det passerar via modersmjölken och då kanske man inte kan amma, säger Annelie Moström.

Det vanligaste är då att man får Alvedon eller Ipren, men eftersom vissa inte tål Ipren blir det mest Alvedon.

– Hos oss måste vi skriva upp alla starkare preparat som Citodon och Ketogan eftersom de kan överföras till barnet. Citodon är inte morfin, men omvandlas i kroppen till en morfinliknande substans och när man ammar kan barnet bli påverkat om man använder det över en längre period, säger hon.

Kejsarsnittade mammor och andra opererade patienter uppmanas att komma upp och gå samma dag.

– Fördelarna överväger smärtan. Att röra på sig trots att det gör ont motverkar blodproppar och lunginflammationer, det får igång blodcirkulationen som skyndar på läkningen.

Rutinerna kring ID-banden är strikta.

– Mammans och barnets ID matchas vid alla undersökningar och behandlingar och absolut när de skrivs ut. Det är det sista vi gör. I det här fallet har jag förstått att föräldrarna packade ihop och lämnade avdelningen snabbt, utan att ge personalen chans att kontrollera ID-banden ytterligare en gång, säger hon.

Mer läsning

Annons