Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kandiderar utan att vara valbar

/
  • Amany El-Gharib vill göra det enklare för människor att ta sig legalt till Europa. Hon är kandidat för Feministiskt initiativ, trots att hon inte är valbar.

Amany El- Gharib vill arbeta för mer integration och mänskliga rättigheter även för statslösa flyktingar.

Hon kandiderar för Feministiskt initiativ, men är inte valbar.

Hon är inte EU-medborgare.

Annons

Amany El Gharib är statslös palestinska och kom till Sverige i september 2013. Hon sökte asyl, men eftersom hon varit i Norge först skickades hon dit i enlighet med Dublinförordningen som säger att asylansökan ska ske i det första landet. Både Norge och Island omfattas.

Nu har hon ett tillfälligt norskt uppehållstillstånd, men kandiderar och arbetar för FI i valet till EU-parlamentet. Men hon får bara vara i Sverige två veckor per månad enligt de norska reglerna.

En av partiets stora frågor är att öppna Europas gränser.

– Jag tror på det, men jag är mer realistisk. Det krävs mycket planering och analys av konsekvenser på både kort och lång sikt ur många vinklar.

Hon vill också se fler legala vägar in i EU och betydligt snabbare asylprocesser.

Eftersom hon saknar medborgarskap i ett EU-land är hon inte valbar till parlamentet. En röst på henne räknas som en röst på partiet och i praktiken förstanamnet Soraya Post.

Enligt Zandra Bergman, pressansvarig hos FI, är kandidaturen ett sätt att konkretisera valfrågan om att alla människor ska ha rättigheter även om de saknar medborgarskap.

Amany El-Gharib kallar sig aktivist och feminist och vill arbeta för en betydligt bättre integration. Språket är en nyckel, likaså att immigranterna får kontakt med samhället. Det ska personliga rådgivare se till.

– Det får positiva konsekvenser när människor blir en del av samhället.

Partivalet kallar hon "en dröm".

– Jag visste inte ens att ett sådant här parti existerade.

Hon hoppas att hennes kandidatur kan få andra partier att ta upp immigrations- och asylfrågorna.

– Om jag får 100 röster så är det 100 röster som de andra partierna vill ha.

I tisdags höll hon en föreläsning på Färnebo folkhögskola kring sina hjärtefrågor.

Enligt Hans Lejsäter på Valmyndigheten händer det att partier har med icke valbara kandidater för att locka röster. Valbarheten kontrolleras alltid när rösterna räknats.

Mer läsning

Annons