Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kändisar väljer rustika möbler i återvunnet material från Gävle

/
  • Olof Roslund designar rustika möbler av återvunnet material. De här gamla plankorna ska bli ett bord till en kund i Gävle. Annars brukar hans möbler mest hamna utanför 026.
  • En tv-möbel och den här trappan har ORdesign gjort åt artisten Måns Zelmerlöw.
  • Måns Zelmerlöw.

ORdesign tillverkar rustika möbler av återvunnet material. Forsbyföretagets bord har bland annat hittat hem till bloggaren By Kiki, hockeyspelaren Anton Rödins flickvän, och artisten Måns Zelmerlöw.

Annons

Alldeles vid Testeboåns brusande vatten i Forsby finns snickeriet där Olof Roslund har sin skaparverkstad. Han har jobbat som snickare både i egen regi och som anställd. Efter några år i Stockholm återvände han till sitt föräldrahem när familjen skulle få tillökning.

I dag kombinerar han arbetet i snickeriet med att studera till byggnadsingenjör. Han pendlar ett par gånger i veckan till Uppsala där den tvååriga utbildningen finns. Utexaminerad tänker han sig att arbeta på konsultbasis som byggnadsingenjör och ägna en fjärdedel av tiden till sitt designföretag.

Det började för fem år sedan när han kom över ett parti gamla golvplankor från Järvsö. Nu har han ett rikt lager av återvunnet material i olika dimensioner att arbeta med. Till 95 procent handlar det om rena beställningsjobb till privata kunder, men han har även tillverkat konferensbord till företag.

– Riktig svensk gammal furu som inte rör sig när man jobbar med det, säger Olof Roslund. Trä har en historia och det gör jobbet så roligt.

Samtliga sålda möbler är numrerade och helt unika och just exklusiviteten har blivit ett försäljningsargument. Rustikt och solitt, det är riktigt tunga pjäser. Han visar en bild på ett bord i ek som krävde stor muskelanspänning att leverera.

Ett bord hamnade hos bloggaren By Kiki, Kristin Sundberg från Gävle, som numera bor med sin pojkvän Anton Rödin i Vancouver. Hennes blogg om ­kläder och interiörer har flyttat in till Damernas Värld och det var möjligen så som Måns Zelmerlöw fick upp ögonen för ORdesign.

– Till honom har jag gjort en tv-möbel och en brant trappa upp till ett loft, berättar Olof Roslund inte utan en viss stolthet i rösten.

Han utgår från måttbeställningen och passar in lämpliga bitar. Efterarbetet består av oljebets och en hårdvaxolja som ger finish åt ytan. Han gillar att lägga till sin egen design och använder sig ibland av metall som ofta har härdats ute för att få till en korroderad yta.

Från att ha varit en enskild firma har ORdesign i höst omvandlats till ett aktiebolag. Försäljningen sker via egen webbsida, men bord finns även hos heminredningsbutiken Cotton & Steel på Drottninggatan i Gävle.

– Jag gör det här mer för att det är roligt än för pengarnas skull, säger Olof Roslund.

Mer läsning

Annons