Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känsligt papper på villovägar

GÄVLE"Avklädning, bädda upp, fika, medicin, borsta protes".Lappen som Magnus Härdin hittade när han rastade hunden innehöll mängder med mycket känsliga uppgifter.

Annons
Det visade sig vara ett dagschema från hemtjänstföretaget Attendo Care, komplett med namn, adress och portkoder till gamla människor boende på Söder i Gävle.
-Det är väldigt skrämmande. De här uppgifterna ska hållas inlåsta, säger Therése Hedén, verksamhetschef för Attendo Care i Gävle.

Allvarligt
Hon ser oerhört allvarligt på det inträffade.
-Jag och min kollega har redan gått runt till alla grupper och sagt ifrån. Så här får det inte gå till. Det är en sekretessfråga framför allt. Tänk om det varit en ohederlig människa som hittat den, säger hon med eftertryck.
Och med tanke på uppgifterna på dagschemat är det verkligen en skrämmande tanke. Portkod och klockslag när man ska besöka de äldre gör att de säkert inte skulle ana oråd om det ringde på dörren.
Therése Hedén ryser när hon tänker på det.
-Verkligen inte bra alls, säger hon.
När Gefle Dagblad i går kväll berättade den genanta nyheten för henne lovade hon att omedelbart skärpa rutinerna på företaget.
-Personalen får inte ta med sig dagscheman ut. Det är slut med det nu. Man får skriva förkortningar på en liten lapp om man är ny och inte kan rutinerna. Vi kommer att ta upp det här med all personal med en gång, säger hon.

Lovade bättring
Det här är inte första gången Attendo Care beskylls för slarv. I en enkätundersökning bland vårdtagarnas anhöriga tidigare i höst fanns uppgifter om bland annat slarv med medicinering, nycklar som kommit bort och vårdtagare som besökts vid fel tider.
På ett möte med omvårdnadschefen i Gävle den 29 oktober lovade företaget att se över sina rutiner hädanefter.
Attendo Care är ett privat vårdföretag och tog över hemtjänst Söder och Björkegrenska gården från kommunen i april i år.

MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons