Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karta à la carte

GÄVLEFör femte året i rad redovisar Lantmäteriet ett positivt halvårsresultat.

Annons
Med en total vinst på 50 miljoner kronor visar samtliga divisioner en utveckling även om kostnaderna ökade med nio miljoner jämfört med motsvarande period i fjol.

- Våra offensiva satsningar på att ta fram nyttiga och internationellt konkurrenskraftiga produkter har burit frukt, säger Joakim Ollén, generaldirektör för Lantmäteriet.

Starka kort
Enligt Joakim Ollén är utvecklingen av Internetprodukter betydelsefull i sammanhanget och nämner exempel som fastighetssök och programvaran till Sverigebilden som innebär att det med hög hastighet går att växla bilder.

- Ett annat starkt kort är vår à la carte-karta som gör det möjligt att beställa en skräddarsydd karta med exempelvis sitt eget hus i centrum, säger han.

Flera av Internettjänsterna anpassas också under året genom att breddas för nya operativsystem.
Dessutom har Lantmäteriet flera nyheter på gång.
I höst lanseras den internationella programvaran Arc Cadastre för karthantering som främst används inom fastighetsbildningsverksamhet.

Precisionsintrument
Under våren och hösten introduceras även en ny positioneringstjänst som ger centimeternoggranhet vid mätningar.

- Det kommer att få stora konsekvenser för infrastrukturen i Sverige eftersom det går att styra både tåg och annan trafik med stor precision. Dessutom kommer det att bli mycket enklare att mäta ut hus, vägar och järnvägar, säger Joakim Ollén.

ELIZABETH FORSMARK

Mer läsning

Annons