Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kazakstan hoppas på utbyte

/
  • Foto: NICKBLACKMON Inleder samarbete. Ramavhan Sarpekov (parlamentariker), Galim Berdesevitch Urazbaev (direktör inom oljeindustrin), Rysbek Dyussembayev (direktör inom vägar och infrastruktur), Aigul Shandrova Dannberg (agent för kazakiska och utländska företag) och Irak Kasymovitch Elikeyev (vice justitieminister). De vill gärna samarbeta med företag i vår region.

ÄLVKARLEBY/GÄSTRIKLAND
Ambitionsnivån är hög när en kazakstansk regerings- och näringslivsdelegation besöker regionen under några dagar.

Annons
- Förhoppningen är att vi ska bygga ett internationellt handelshus här hemma och ett där för att få ett utbyte. Det handlar om intressanta affärer för oss. Våra små- och medelstora företag har de förutsättningar och den kunskap de har behov av, konstaterar Lasse Engstrand och Håkan Andersson vid kommunala GNA, Gävle näringslivsarena.
- Det är svårt att säga exakt vad vi ska samarbeta om. Vi har inte undersökt de svenska möjligheterna ännu. Men jag hoppas de blir medvetna om våra möjligheter också, säger Irak Kasymovitch Elikeyev, vice justitieminister i Kazakstan.

Omfattande program
Delegationen från den forna sovjetiska delrepubliken Kazakstan i Centralasien tog det lugnt ett tag i går längs Dalälvens strand vid Fiskecampen i Älvkarleby. Då passade Gefle Dagblad på att få en pratstund med dem.
Värdarna GNA och de fyra gästrikekommunerna och Älvkarleby har pusslat ihop ett mycket omfattande program. I fredags pustade de ut vid Högbo bruk efter den långa flygresan. Men i går satte man igång med besök vid olika företag i Skutskär och Älvkarleby. I dag är det Gävle som gäller och i morgon västra Gästrikland.
På onsdag är de sista företagsbesöken inbokade. Sedan bär det hemåt igen. Då har man även hunnit med en middag i Gävle stadshus tillsammans med biträdande näringsminister Ulrica Messing, en viktig kugge när man ska inleda samarbetet mellan ländernas företag.
Några som har en stor del i det framtida samarbetet mellan vår region och Kazakstan är äkta paret Milton Dannberg och Aigul Shandrova Dannberg. Han kommer från Gästrike-Hammarby och har jobbat för olika företag i Kazakstan från och till sedan 1993. Nu är han platschef för Volvo Trucks i Centralasien.
Hustrun Aigul bodde ett par år i Gävle och kan en del svenska. Nu är hon direktör för ett bolag som introducerar utländska företag i Kazakstan.

Viktiga länkar
Tillsammans är de förstås viktiga länkar nu när det är tänkt att små- och medelstora företag här ska kunna bidra med kunskaper och samtidigt tjäna pengar.
Tillväxttakten i Kazakstan är stark. Landet har en av världens största oljekällor och ska nu börja borra efter mer av det svarta guldet i Kaspiska havet. Mineraltillgångarna är också rikliga men behöver förädlas.
- Med utländskt stöd bygger man snabbt ut infrastrukturen och det kan finnas mycket pengar att hämta om våra företag kan bidra med kunskap om förädling samt med service, utrustning och teknologi, tror Milton Dannberg.
Även Aigul Shandrova Dannberg tror att det finns stor potential i ett utbyte.
Vice justitieministern propsar på att samarbetet ska fortsätta och att en svensk delegation kommer till Kazakstan i höst.
Då kan båda parter få en bra bild av hur man skulle kunna utveckla samarbetet.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons