Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kd hoppas på höjda statsbidrag

GÄVLESälj Furuviksparken och Gävle Energi.Pengarna som frigörs går till kärnverksamheterna och till att minska kommunens skuldbörda.

Annons
Det anser kristdemokraterna som i går presenterade sitt budgetförslag för nästa år.
Målet är en blygsam sänkning av kommunalskatten med 20 öre senast år 2006.
Nästa år finns inget utrymme för det, anser kd.
- Nej, vi vet att vi har stora kostnadsökningar framför oss, säger partiets gruppledare Lennart Sjögren och syftar både på löneökningarna och kommunens framtida behov av arbetskraft.

Mer till barnen
Under nästa år vill partiet ge 14 miljoner kronor mer till barn- och ungdomsnämnden och omvårdnadsnämnden än vad socialdemokraterna gör i sitt budgetförslag.
Partiet vill konkurrensutsätta ännu mer av kommunens verksamhet för att få ner kostnaderna och få en bättre kvalitet.
Ytterligare två särskilda boenden med tillhörande hemtjänst, alla stödfunktioner inom skolan, fastighetsförvaltning samt kommunhälsan, måltidsservice och städ är exempel på verksamheter som kan handlas upp på entreprenad redan nästa år enligt kd.

Vill sälja Furuvik
För att få mer pengar till kärnverksamheterna så vill kd sälja ut Furuviksparken, Gävle Energi samt 4 000 av allmännyttans lägenheter under de kommande fyra åren.
- Gävle Energi som företag har för lite muskler för att vara en tillräckligt stark spelare på marknaden som den ser ut i dag, menar Lennart Sjögren.
Sammantaget så presenterar kd en budget som nästa år skulle ge ett resultat på 155 miljoner kronor.
Men då räknar partiet också med att riksdagen höjer statsbidraget till kommunerna med två miljarder kronor, ett förslag som kd driver på riksplanet.
Det höjda statsbidraget skulle ge Gävle kommun 40 miljoner kronor extra, pengar som kommunen inte bör sätta alltför stort hopp om att få.
På måndag tar kommunfullmäktige ställning till partiernas olika budgetförslag.

MARIA BRANDER
026-15 96 37
maria.brander@gd.se

Mer läsning

Annons