Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kd oroas över alkoholbruket

/
  • Arkivbild Ökar. Kristdemokraterna vill föra en mer aktiv kamp mot ett ökat alkolmissbruk i kommunen.

GÄVLE
Alkoholdrickandet ökar snabbt i länet och går allt längre ner i åldrarna. Utvecklingen oroar kristdemokraterna i Gävle.

Annons
- Det här är en hjärtefråga för oss. Vi ser oroligt på framtiden. Om vi inte gör något så hamnar vi i en situation där vi har grundlagt ett stort samhällsproblem, säger oppositionsrådet Lennart Sjögren.
Tillsammans med de övriga fyra partikollegorna i fullmäktige står han bakom ett motionsförslag att man ska föra en mer aktiv kamp mot det ökande missbruket i kommunen.
Dels genom att bilda en arbetsgrupp för att analysera konsekvenserna av den ökade alkoholkonsumtionen. Dels genom att utvärdera det befintliga alkohol- och drogpolitiska programmet i kommunen och satsa resurser på att ta ett nytt sånt under nästa år.
För Lennart Sjögren står det klart att man inte satsar tillräckligt offensivt för att få ner missbruket. Frågan måste komma mer i fokus. Varje satsad krona på förebyggande åtgärder mot missbruket gör att man sparar hundra menar han.
Enligt en undersökning av socialstyrelsen, som kd-ledamöterna hänvisar till, så ökade alkoholdrickandet med 14 procent mellan 1996 och 2001. Över 100 000 svenska barn växer upp med föräldrar som missbrukar alkohol. Gävleborgs län toppar dessutom listorna över försäljning och antalet personer per capita som dör av alkoholrelaterade skador, skriver de i motionen.
De hänvisar också till en uppföljning som Samhällsmedicin Gävleborg har gjort av landstingets hälsopolitiska program, som antogs 1997.
Där satte man upp flera mål för 2005 som man inte kan klara. Som att ungdomar inte ska använda alkohol före 18 års ålder, att vi ska ha högst 500 vuxna narkotikamissbrukare i länet eller att antalet ungdomar med personliga erfarenheter av narkotika i skolan ska halveras.
- Om ungdomar skaffar sig missbrukarvanor i tonåren så är det svårt att komma ur det. Det slår hårt socialt och samhällsekonomiskt genom att det ofta leder till problem som skadegörelse och familjesplittring, menar Lennart Sjögren.
Nu hoppas han och partikollegorna få fullmäktiges stöd för en vässning av det alkohol- och drogpolitiska programmet.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons